Niels Albert weet wat Ryan Kamp tegen Eli Iserbyt zei voor diens woedeuitbarsting: 'Woorden die echt niet oké zijn'

Crosskenner Niels Albert is ter ore gekomen wat Ryan Kamp tegen Eli Iserbyt heeft gezegd voordat het veelbesproken incident tussen de twee plaatsvond. 

eli iserbyt

Het was alsof de veldrijders op - niet zo gepaste wijze - even wilden laten weten: jongens, we zijn er weer! In de cross van Beringen stampte Eli Iserbyt na een incident met Ryan Kamp diens derailleur aan gort. Diskwalificatie, een boete en uiteindelijk een schorsing waren het gevolg.

Albert neemt het op voor Iserbyt

Elf dagen na de aanvaring tussen de twee voormalig ploeggenoten houdt het de (vooral Vlaamse) gemoederen nog steeds bezig. Zo boog oud-wereldkampioen cross Niels Albert zich over de kwestie in zijn column in Het Laatste Nieuws. Hij neemt het een beetje op voor Iserbyt.

Albert wil wel eerst nog duidelijk maken dat hij Iserbyt z'n actie zeker wel afkeurt, maar het ook niet eenzijdig wil bekijken. "Ik wil daar niet zwart-wit over oordelen. Wat gebeurd is, had niet mogen gebeuren, dat is zeker. Iserbyt had niet op de fiets van Ryan Kamp mogen gaan staan en hij had zijn achterwiel en derailleur niet kapot mogen stampen. Dat kan gewoon niet."

Maar er is dus ook nuance volgens de Belgische columnist. Albert is namelijk aan de weet gekomen wat Ryan Kamp tegen Iserbyt heeft gezegd vlak voordat die besloot het recht in eigen hand nam.

"Eli is niet de man om uit het niets zijn zelfbeheersing te verliezen. Ik heb horen zeggen - maar horen zeggen is vaak gelijk aan horen liegen - dat Kamp een opmerking over zijn gestalte heeft gemaakt. Woorden die echt niet oké zijn."

Albert vindt dat de UCI daar op de een of andere manier ook tegen op moet treden. "Als je gaat schelden en iemand beledigt en zodanig kwetst, ga je ook over een grens. Daar mag ook een opmerking over komen. Ik vind dat de UCI die kant van het verhaal ook moet onderzoeken. Het zal niet gemakkelijk zijn om dingen te bewijzen, maar het moet op zijn minst bekeken worden. Zouden daar geen getuigen van zijn? Zijn er geen collega’s die meer kunnen vertellen? Het moet bijna."

Onduidelijkheid over schorsing Iserbyt

Ondertussen liet de UCI zich al wel weer zien zoals we de wielerbond een beetje kennen: er ontstond onduidelijkheid over de schorsing van Iserbyt.

De UCI legde een schorsing op van een week. Bij zijn ploeg dachten ze dat hij daardoor drie crossen zou missen, maar hij kan nu toch aankomende zaterdag bij de Heerderstrandcross in Nederland toch al aan het vertrek staan, meldt zijn ploeg.

"De UCI laat weten dat Eli Iserbyt mag meedoen aan de wedstrijd in het Nederlandse Heerderstrand. De internationale wielerunie legde de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal aanvankelijk een week schorsing op waardoor hij in drie wedstrijden niet kon starten, maar gaf nu pas meer duidelijkheid over de precieze einddatum van zijn straf. Deze loopt vrijdag al af in plaats van zaterdag, waardoor hij in tegenstelling tot de eerdere communicatie van de UCI zaterdag in Heerderstrand toch aan de start zal verschijnen."