Lotto-Dstny draaide sportief gezien eigenlijk een prima jaar. Arnaud De Lie had misschien meer verwacht van zijn seizoen, maar kende fysieke tegenslag in het begin. Maar hij won toch nog een paar mooie koersen, en er was natuurlijk de volledige ontbolstering van Maxim Van Gils. Maar de sportieve prestaties verbloemden dat het organisatorisch een zooitje lijkt bij de Belgische ploeg.
Dstny vertrekt
We schreven er al eerder over (zie hieronder): tweede titelsponsor Dstny pakt zijn biezen bij de wielerploeg die nu nog Lotto-Dstny heet. Dstny, een bedrijf dat zich toelegt op cloudgebaseerde bedrijfscommunicatie, bracht naar verluidt zo'n zes miljoen euro in het laatje - al zeggen ze bij de wielerploeg dat het bedrag lager is en doen ze er een beetje laconiek over.
Over de reden voor het vertrek van Dstny doen verschillende geruchten de ronde. Het zou niet boteren tussen de eigengereide bestuurders van de Lotto (de nationale Belgische loterij) en die van Dsntny, anderen melden weer dat het niet zo goed gaat et het bedrijf. Hoe dan, flink wat geld minder voor de ploeg van manager Stéphane Heulot.
Commercieel directeur vertrok al eerder
Yana Seel was een poosje de commercieel directeur van Lotto-Dstny. Dat hield in de praktijk in dat ze eigenlijk alle buitensportieve zaken bij de ploeg oppakte. Niet zonder succes, want ze haalde Orbea als fietsensponsor binnen en regelde een deal met BMW. Ze vertrok naar het schijnt na een meningsverschil met Heulot over het leiding geven aan een bedrijf.
Problematische CEO Stephane Heulot
Z'n naam viel al twee keer, en niet per se in positieve zin: Stéphane Heulot. De Franse oud-coureur werd na een lange zoektocht eind 2022 gepresenteerd als de nieuwe grote man bij Lotto-Dstny, maar wist allesbehalve een verpletterende indruk te maken.
Allereerst is er een taalbarrière. Heulot spreekt namelijk alleen Frans, en dat ligt gevoelig bij een wielerploeg in België met een belangrijk Vlaams smaldeel. Het zorgt ook in de praktijk voor problemen, want ook zijn Engels is not to write to home... Het zorgt voor strubbelingen.
Daar komt nog eens bij dat Heulot niet echt bekend staat als diplomatiek. Hij jaagt nogal eens mensen tegen zich in hte harnas, intern - zie het blokje Yana Seel - en extern. Hoe hij Caleb Ewan behandelde na diens slechte Tour de France van vorig jaar valt niet bepaald onder goed werkgeverschap.
Ontevreden renners
Caleb Ewan wás een ontevreden renner, maar die is inmiddels vertrokken. Hij is niet de enige, want ook Florian Vermeersch pakte zijn biezen al. De Vlaming koos voor UAE Team Emirates. Dat had hij waarschijnlijk sowieso wel gedaan, maar hij kreeg niet eens een voorstel van Lotto - heeft het met de financiën te maken?
Zoals je in het stuk hierboven kunt lezen, ging het daarna mis met een van de andere toppers van het team: Maxim Van Gils. die tekende bij tot 2026 maar was achteraf niet tevreden met de deal en zegde zijn contract op. Het past in het beeld van een ploeg in verval, al kunnen ze hier misschien niet heel veel aan doen.
Ook met groeibriljant Jarno Widar waren er al de nodige problemen. De jonge Belg vindt dat hij veel te veel koersen moest rijden van zijn ploeg.
- Cor Vos