Megatalent Jarno Widar hard voor zijn ploeg Lotto-Dstny: '2 maanden terug gezegd dat ik teveel aan het koersen was, maar ze luisterden niet'

Jarno Widar was na een teleurstellende Tour de l'Avenir niet te spreken over zijn ploeg Lotto-Dstny. 

Widar

Widar, die dit seizoen onder meer de Giro d'Italia voor beloften wist te winnen, ging van start als absolute topfavoriet voor de Tour de l'Avenir. De Vlaming bevestigde die status in de eerste dagen, maar in het slot van de Tour de France voor beloften zakte hij er compleet doorheen.

Hij werd uiteindelijk 29ste in het algemeen klassement. Daarvoor had Widar een verklaring, want hij heeft naar eigen zeggen te veel koersdagen gemaakt dit seizoen. Inmiddels al 45 in totaal. Dat neemt hij zijn ploeg Lotto-Dstny, waar hij normaal gesproken in 2026 prof zal worden, kwalijk.

In gesprek met het Franse DirectVélo was Widar glashelder. "Ik heb gewoon te veel wedstrijden gereden", begon hij zijn verhaal. "Ik had het team twee maanden geleden al verteld dat ik teveel aan het koersen was... Maar ze luisterden niet naar mij en dan zie je wat er gebeurt. Deze week heeft laten zien dat ik meer moet trainen en minder wedstrijden moet rijden."

Bondscoach

Ook bondscoach Sven Vanthourenhout werd gevraagd naar Widar. "Misschien is dit voor hem niet zo erg geweest", probeert hij het positieve van de situatie in te zien. "De verwachtingen voor hem worden altijd maar groter. Het is niet omdat hij de Tour de l'Avenir niet heeft gewonnen dat hij geen mooie toekomst voor zich heeft."

"Hij moet leren van zo’n wedstrijd en andere teleurstellingen. Iedereen is nog steeds erg trots op Jarno, maar hij was nog niet klaar voor deze Tour de l'Avenir. Hij is nog maar achttien jaar oud, een eerstejaars belofte. Hij heeft al een heel goed seizoen achter de rug." De Franse ronde werd gewonnen door de Brit Joseph Blackmore, de Nederlander Tijmen Graat werd derde.

Widar zal volgend jaar een gooi doen naar de eindwinst en neemt nu enige rust. Al heeft hij nog twee specifieke doelen dit seizoen, zo vertelt hij. "Ik ga dit jaar alleen nog het WK en de Ronde van Lombardije rijden. Ik richt me dus nog enkel op de grote doelen en niet meer op de kleinere koersen."

Nieuws
  • Cor Vos