Deze 8 prestaties zagen we totaal niet aankomen in het wielerseizoen 2024

Het wielerseizoen 2024 zit erop. Tijd om terug te blikken met de acht prestaties die ons omver bliezen en die we vooraf totaal niet zagen aankomen. 

Van den Broek en Bardet wielerseizoen 2024

1) Girmay in de Tour

Al bij de eerste massasprint van de Tour de France 2024 was het raak voor Biniam Girmay. De Eritreeër verraste dit wielerseizoen vriend en vijand door zich de snelste te tonen in de straten van Turijn. De 24-jarige Girmay won uiteindelijk drie etappes in de Tour en veroverde de groene trui. Die zagen we niet aankomen!

2) Het optreden van O'Connor in augustus en september

Zijn vierde plaats in de Giro lag in de lijn der verwachtingen, maar het optreden van Ben O'Connor in augustus en september zagen we totaal niet aankomen. De Australiër werd tweede in La Vuelta nadat hij bijna de heel ronde in de rode leiderstrui had gereden.

O'Connor kwam aan de leiding te staan na een geweldige solozege in rit zes. Hij gaf de leiding pas in rit achttien uit handen. Vervolgens eindigde hij zijn wielerseizoen met een ijzersterk WK. Hij won de gemengde ploegentijdrit met Australië en veroverde op knappe wijze het zilver achter Tadej Pogacar. Hadden we niet verwacht!

3) De overmacht van Pogacar

Hierboven werd hij al even genoemd, maar ook in dit lijstje kunnen we niet om Tadej Pogacar heen. De Sloveen heeft inmiddels een onoverwinnelijke status verworven door het winnen van zowel Luik-Bastenaken-Luik, de Giro, de Tour het WK en de Ronde van Lombardije in één wielerseizoen.

Vooral de manier waarop, met keer op keer geweldige solo's, was telkens indrukwekkend. Zijn winst in Strade Bianche - met een aanval van meer dan 80 kilometer - deed al vermoeden dat Pogacar dit seizoen beter was dan ooit. Toch zagen we deze mate van overmacht en dominantie niet aankomen!

4) Van Eetvelt die twee WT-rittenkoersen wint

Met de UAE Tour en de Tour of Guangxi won hij niet de meest vooraanstaande WorldTour-rittenkoersen, maar toch... Dat de nu 23-jarige Lennert Van Eetvelt goed kan klimmen wisten we. Maar dat hij op zijn 23e al twee rittenkoersen van het hoogste niveau op zijn naam zou schrijven hadden we niet aan zien komen!

5) Niewiadoma's Tourzege

Ja, ze is altijd van de partij in grote koersen bij de vrouwen, maar winnen doet Kasia Niewiadoma zelden. Dat ze ook in de Tour Femmes mee zou doen om het podium hadden we dan ook wel verwacht, maar winnen (mede door flink wat tegenslag voor Demi Vollering) is toch een ander pak mouwen. Zagen we niet aankomen!

6) Van der Poels optreden in de Tour

Hoe fenomenaal hij in de rondte reed in het voorjaar, zo tegenvallend was zijn Ronde van Frankrijk. Mathieu van der Poel kon er zijn regenboogtrui maar weinig glans geven. Een elfde plaats in de graveletappe was zijn beste daguitslag in de Tour. Oké, hij hielp Jasper Philipsen een paar keer aan de overwinning met een krachtige lead-out, maar dat hij zelf zo tegenvallend zou presteren hadden we niet verwacht!

7) Teamspirit bij de vrouwen op het EK

Daar waar de oranjevrouwen dit wielerseizoen vaak (terecht) werd verweten als los zand te rijden, reden ze op het EK wél als een ploeg met een plan. Dat hadden we niet verwacht! Het leverde een oersaaie wegrit op, maar wel met de hoofdprijs: Lorena Wiebes sprintte overtuigend naar de Europese titel.

8) Stunt Van den Broek en Bardet in de Tour

De Tour de France begon dit jaar met dé sensatie van dit wielerseizoen: het verrassende één-tweetje van Frank van den Broek en Romain Bardet. De jonge Nederlander zat de hele dag in de kopgroep, wachtte de uit het peloton ontsnapte Bardet op, reed de rest van de vroege vlucht kapot en ging samen met de Fransman verder.

De twee renners van Team dsm-firmenich PostNL bleven een aanstormend peloton uiteindelijk nipt voor. Van den Broek liet de zege (en het geel) aan Bardet, wat zorgde voor de mooiste finishfoto van het jaar. Die zagen we totaal niet aankomen!