Biniam Girmay sprint overtuigend naar ritzege in Tour de France, Richard Carapaz nieuwe drager van geel

Biniam Girmay heeft de derde etappe op zijn naam geschreven. Richard Carapaz neemt het geel over van Tadej Pogacar. 

Girmay

Een vrijwel vlakke etappe van liefst 231 kilometer: dat is vragen om een rustig dagje. Dat gebeurde dan ook, want lange tijd was er weinig te beleven tijdens de derde etappe. Er werd gesprint bij een tussensprint, waar Mads Pedersen zich uiteindelijk de snelste toonde. Op een van de klimmetjes kwam thuisrijder Matteo Sobrero als eerste boven.

En op 66 kilometer van de meet besloot de Fransman Fabien Grellier het tempo op te voeren door te demarreren. Het peloton liet de renner van TotalEnergies zijn gang gaan, want de teams van de sprinters wisten dat hij vanzelf zou terug waaien in het peloton. Op 28 kilometer van de meet werd hij dan ook alweer ingerekend.

Vervolgens formeerden de sprintersploegen zich. Er wachtten een sprint op twee fronten, want er stond ook een gele trui op het spel. Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Carapaz stonden in dezelfde tijd, waardoor de daguitslagen bij elkaar worden opgeteld op het klassement op te maken. Evenepoel moest slechts twee plekken voor Pogacar eindigen om het geel over te nemen.

Carapaz stond veertien plaatsen achter op de Sloveen. De Ecuadoraan bleek vooraf dat hij een groot doel ervan ging maken, want sprinter Marijn van den Berg was opgedragen om niet mee te sprinten om Carapaz naar de gele trui proberen te leiden.

Van der Poel lek

Het beloofde een vrij bochtige finale te worden in de straten van Turijn en doordat het heel de dag zo rustig was gegaan, had iedereen nog frisse benen. Regelmatig het recept voor een gevaarlijke finale. Op dertien kilometer was er dan ook een valpartij te melden. Soudal Quick-Step-renner Casper Pedersen ging hard tegen de grond.

In de voorfinale zaten de klassementsploegen van Pogacar en Vingegaard prominent van voren, terwijl ook de trein van Alpecin-Deceuninck met Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen met een imponerende trein aanwezig was. De Belgische ploeg kreeg echter een teleurstelling te verwerken toen Van der Poel op zes kilometer van de meet lek reed.

De drie kilometer was een vijf kilometer-regel geworden, waardoor de klassementsrenners zich iets koester kon houden. Dat gold niet voor het EF Education-EasyPost van Carapaz, die vol voor het geel bleef gaan. Op twee kilometer van de finish ging het mis met een flinke valpartij.

De sprintvoorbereiding ging volop door. Intermarché-Wanty ging als eerste de laatste kilometer in. Mike Teunissen lanceerde sprinter Gerben Thijssen, maar die kwam te vroeg op kop. Het werd zodoende een rommelige sprint. Jakobsen leek perfect te zitten, maar liet zich wegdrukken in de laatste meters. Het was uiteindelijk Biniam Girmay die met de zege aan de haal ging. Het geel gaat over naar Carapaz.

Nieuws
  • Cor Vos