Péraud moet weg bij UCI: 'Ik weet dat er geen mechanische doping is'

Jean-Christophe Péraud, ooit derde in de Tour, moet opstappen bij de UCI. De oud-renner werd eind 2017 aangesteld als 'Technological Fraud Manager' en was in die rol verantwoordelijk voor het opsporen van mechanische doping. Bezuinigingen naar aanleiding van de coronacrisis zijn de reden dat hij z'n biezen mag pakken.
Péraud moet weg bij UCI: 'Ik weet dat er geen mechanische doping is'

Péraud, opgeleid als ingenieur, werd aangesteld als gevolg van een verkiezingsbelofte van David Lappartient. De UCI-president wilde van het opsporen van mechanische doping een speerpunt maken.

"Ja en nee", antwoordde Péraud op de vraag van L'Equipe of hij in z'n missie geslaagd is. "Op persoonlijk vlak wel, want ik weet dat er niet vals wordt gespeeld op het hoogste niveau. Maar ook nee, omdat de UCI er niet in geslaagd is om die boodschap over te brengen op het publiek. Er is niets lastiger dan bewijzen dat iets niet bestaat, wanneer het grote publiek daar twijfels over heeft."

De UCI kwam met een verklaring, zo meldt Cyclingnews. Daaruit blijkt dat bezuinigingen Péraud zijn baan kosten. "We worden geconfronteerd met een daling van onze inkomsten als gevolg van de huidige gezondheidscrisis", doelt de bond op de coronacrisis. "Daardoor gereden we gedwongen een deel van onze activiteiten te reorganiseren. In dit verband beëindigden we de samenwerking met Jean-Christophe Péraud."\

Volgens de UCI betekent het feit dat Péraud stopt niet dat de strijd tegen mechanische doping stopt. "Het UCI-team dat samenwerkte met Péraud, onze technische commissarissen en nationale federaties blijven doorgaan en zullen alle tests en controles voortzetten in de komende wedstrijden, met name nadat het UCI WorldTour seizoen in augustus weer hervat wordt."

Laatste nieuws