Jumbo-Visma en Sunweb willen coronavrij peloton op NK, KNWU zoekt naar oplossing

KNWU-directeur Thorwald Veneberg staat voor een uitdaging. Jumbo-Visma en Sunweb willen in verband met corona de gezondheidsrisico's zo klein mogelijk houden. Beide ploegen willen zoveel mogelijk zekerheid hebben over een coronavrij peloton, maar de KNWU kan nog niet zeggen of een coronatest voor het NK op 23 augustus verplicht wordt.
Jumbo-Visma en Sunweb willen coronavrij peloton op NK, KNWU zoekt naar oplossing

De belangen zijn groot bij grote ploegen als Sunweb en Jumbo-Visma. Ze rijden de komende maanden ontzettend veel wedstrijden in een kort tijdsbestek en kunnen daarom een besmetting van een renner of staflid missen als kiespijn. De Tour de France, dit jaar nog meer dan anders de belangrijkste wedstrijd van het jaar, begint immers een week na het NK. Daarom willen de teams voor wedstrijden waarin ze starten weten of het peloton coronavrij is. Het is de vraag of dat voor het NK gegarandeerd kan worden. Er starten immers ook een hoop kleinere ploegen met een veel kleiner budget en andere regels met betrekking tot het coronavirus.

Er rijzen daarom enkele vragen op. Is een peloton überhaupt wel coronavrij en hoe wordt er getest? De UCI beveelt in haar protocol aan om renners te testen voordat ze terugkeren in competitie en renners moeten in 10 dagen tot 72 uur voordat ze naar een wedstrijd afreizen getest worden. Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU, vertelt in het AD dat de KNWU met de organisatie van het NK en de Veiligheidsregio in overleg is voor een protocol.

Bij Jumbo-Visma gaat men er wel vanuit dat alle deelnemers voor het NK getest worden. Gebeurt dat niet, dan gaat men de deelname aan het NK in heroverweging nemen. Ook bij Sunweb wil met voorzorgsmaatregelen voor wedstrijden. "Wij willen weten of de minimaal benodigde veiligheidsmaatregelen bij de betreffende wedstrijden gegarandeerd worden om besmettingen van en verspreiding door renners en personeel te voorkomen", zegt een woordvoerder van de ploeg. "En of bij die races teams worden uitgenodigd waarvan verzekerd is dat ze in deze weken en maanden tijdens trainingen en wedstrijden ook vanuit een teambubbel opereren."

  • Team Jumbo-Visma
  • Team Sunweb

Laatste nieuws