VIDEO | Vandaag precies 6 jaar geleden won Lars Boom heroïsche kasseienrit

Vandaag precies 6 jaar geleden, op 9 juli 2014 won Lars Boom de onvergetelijke kasseienrit in de Tour de France. Hij maakte daarmee en passant een einde aan een periode van 9 jaar zonder Nederlandse etappezege.

VIDEO | Vandaag precies 6 jaar geleden won Lars Boom heroïsche kasseienrit

Op de kop af 9 jaar moesten de Nederlandse wielerfans wachten op een etappezege van een landgenoot. Op 9 juli 2005 klopte Pieter Weening Andreas Klöden in een zenuwslopende sprint in Gérardmer. In 2014 maakte Lars Boom een einde aan die droogte. En hoe!

Het was die dag ouderwets hondenweer, waardoor veel renners niet bepaald stonden te springen om een Touretappe over de Noord-Franse kasseien. Dat gold natuurlijk niet voor Lars Boom. Als voormalig veldrijder wachtte hij elk jaar op een natte Parijs-Roubaix. Dat is hem in zijn carrière helaas nooit gegund, maar op die julidag kon hij z'n hart ophalen. "Ik kijk er al heel lang naar uit", vertelde hij voor de rit. "Dan zie ik foto's voorbij komen dat er plassen liggen en dat het nat is. Ik vind dat niet erg en hopelijk kunnen we voor de dagoverwinning gaan."

Vincenzo Nibali

Dat lukte, want uiteindelijk bleef Boom over in een klein elitegroepje. Verrassend genoeg reed geletruidrager Vincenzo Nibali samen met ploegmaats Jakob Fuglsang en Lieuwe Westra weg uit die groep. Mannen als Fabian Cancellara en Peter Sagan konden of wilden niet mee. Lars Boom wel, op de voorlaatste strook kasseien maakte hij de oversteek. Vervolgens trok hij op de laatste strook vol door. Nibali en co. waren niet bij machte om de Brabander te volgen. Het zal Nibali ongetwijfeld een worst geweest zijn, want hij pakte flink wat tijd op de concurrentie voor het algemeen klassement. Froome moest opgeven door een valpartij en Contador verloor enorm veel tijd op de Italiaan.