Van der Poel over twijfels over Strava-records: 'Als je er verstand van hebt, zeg je zulke dingen niet'

Mathieu van der Poel verkende eind juni de finale van Parijs-Roubaix. Het was zijn eerste kennismaken met de kasseien van de Hel van het Noorden en dat belette hem niet op enkele records op Strava te zetten. Het zorgde hier en daar voor twijfels, omdat hij wel érg snel reed. Volgens Van der Poel zelf is er totaal geen reden om te twijfelen.

Van der Poel over twijfels over Strava-records: 'Als je er verstand van hebt, zeg je zulke dingen niet'
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In een periode zonder koers was het ineens groot nieuws. Mathieu van der Poel verkende de kasseien van Roubaix en deed dat op een behoorlijk tempo. Zo hard zelfs dat er hier en daar wat vraagtekens werden gezet. In een interview met Het Nieuwsblad vertelt Van der Poel over die verkenning. "Het was heel leuk. Ik had nog nooit op die stroken gereden en nu hebben we alles na het Bos van Wallers gedaan. De laatste honderd kilometer, zeg maar", legt hij uit. "Ik had de verhalen van de ploegmaats natuurlijk al gehoord. En ze kloppen dus: die kasseien zijn echt lastig, sommige stroken liggen er heel slecht bij. Vergelijkt Tom Boonen die met een bak lijm? Ik snap wat hij bedoelt. Het is heel moeilijk om je snelheid vast te houden op zo’n strook."

Karsten Kroon

Van der Poel pakte op enkele stroken zelfs het KOM-metje (de snelste tijd op Strava, red.). Niet iedereen geloofde dat dat echt zo kon zijn. "Ik kan je verzekeren dat het allemaal correct is verlopen", verzekert hij. "Als je een beetje kennis van zaken hebt, kon gezien dat mijn wattages overeen kwamen met de snelheid." Eurosport-commentator Karsten Kroon opperde dat Van der Poel misschien achter de auto had gereden, maar die suggestie verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Wat ik zeg: als je er verstand van hebt en je kijkt naar mijn wattage op dat segment, dan zeg je zo’n dingen niet."

Afschaffen startgelden in de cross

In het veldrijden zijn er plannen om het startgeld af te schaffen en het prijzengeld op te hogen. Voor veelvraat Van der Poel zal dat financieel misschien weinig uitmaken, maar hij is geen fan van het idee. "Ik hoop dat ze niet te drastisch snoeien. We moeten niet flauw doen: Wout en ik crossen graag, maar het zijn ook de startgelden die het voor ons financieel aantrekkelijk maken. Die startgelden bestaan om een reden: je wordt vergoed voor wat je gepresteerd hebt, voor het volk dat je meebrengt."

Van der Poel stipt aan dat het vooral voor de mindere goden een achteruitgang zal betekenen. "Zij kunnen die centen misschien nog harder gebruiken dan wij", vindt hij. "Ik ben niet de persoon om mij heel erg te moeien in dit soort discussies, maar zonder startgelden zal de internationalisering van de sport alleen maar achteruitgaan."

Misschien toch EK?

Voorts vertelt de 25-jarige alleskunner dat zijn programma nog niet helemaal zeker is. Hij start in principe in de Sibiu Cycling Tour in Roemenië op 23 juli, maar dat is nog geen certitude. Alles hangt af van de situatie met betrekking tot het coronavirus in het land. "De berichten over Roemenië zijn niet zo positief de laatste dagen", stelt hij. "We zijn aan het evalueren of het verstandig is om te gaan. De competitie zou mee genomen zijn, maar ik denk ook niet dat ik voor de Italiaanse koersen per se wedstrijddagen nodig heb." Daarnaast zegt hij dat het EK in Plouay hem interesseert, maar dat daar nog geen beslissing over genomen is.

Nieuws
  • Cor Vos