Giant presenteert nieuwe TCX cyclocross fiets

Het duurt nog even voordat het veldritseizoen begint, maar Giant heeft al een nieuwe uitvoering van de TCX, inderdaad de veldritfiets, gepresenteerd. Dankzij onder meer een nieuwe zadelpen, lager gewicht en herontwerpen vork zou de fiets een stuk sneller en soepeler moeten fietsen. En niet onbelangrijk; hij ziet er ook goed uit!

Giant presenteert nieuwe TCX cyclocross fiets

In het verleden behaalden onder meer Lars Boom, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis successen op een Giant TCX en het type fiets bestaat al sinds 2003. Toen nog met ouderwetse cantilever-remmen, inmiddels zijn flat-mount schijfremmen en steekassen de standaard geworden. De vorige uitvoering van de TCX stamde alweer uit 2015, dus vonden ze het bij Giant weer tijd voor een update.

Bij het ontwerp van de nieuwe TCX Advanced Pro is gebruik gemaakt van Giants Advanced-grade carbon. Daarmee is de fiets aanzienlijk lichter geworden, terwijl de hoge mate van stijfheid is behouden. Het frame en de vork zijn herontworpen, wat een totale gewichtsbesparing van 260 gram oplevert. Het frame is 200 gram lichter dan de vorige generatie (850 gram versus 1050 gram). De opnieuw ontworpen vork, eveneens van Advanced-grade carbon, is 60 gram lichter (van 460 gram naar 400 gram) en heeft zijn uitstekende torsie- en laterale stijfheid van de vorige TCX-serie behouden. De combinatie van gewichtsvermindering en technische verbeteringen, waaronder asymmetrische liggende achtervorken voor optimale krachtoverdracht, maken deze TCX wendbaarder en responsiever.

Zadelpen

Naast de verbeterde wendbaarheid en acceleratie is de nieuwe TCX Advanced Pro ook goed voor soepeler rijgedrag. De in het frame weggewerkte ‘onzichtbare’ zadelpenklem is verplaatst naar de achterkant van de zitbuis waar deze is verbonden met de achtervork. Dit resulteert in verbeterde compliance en maakt het ook mogelijk om een ​​standaard ronde 30,9-zadelpen (met een interne klem) te gebruiken. Dit in plaats van de gepatenteerde D-Fuse-zadelpen (die kennen we uit de Revolt) die bij alle nieuwe TCX-modellen wordt geleverd. Hierdoor is het mogelijk om voor een dropper post te kiezen, waardoor deze veelzijdige fiets geschikt is voor elke rijstijl en elk type terrein. De meeste nieuwe TCX Advanced Pro-modellen worden geleverd met een nieuwe D-Fuse SLR-zadelpen. Die is volledig gemaakt van carbon en biedt 20 procent meer compliance dan de bestaande D-Fuse SL zadelpen.

Tubeless

Giant zet al enige tijd vol in op tubeless, niet alleen op mountainbikes en racefietsen, maar ook in het veldrijden. De nieuwe TCX Advanced Pro is afgemonteerd met carbon wielset en tubeless banden. Met deze combinatie ervaren cyclocrossers alle voordelen van tubeless banden (tot 45 millimeter), zoals verbeterde grip, een soepele en efficiënte rijkwaliteit en de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te rijden met daarbij een verminderd risico op lekrijden. De TCX Advanced Pro voorziet ook in geïntegreerde schijfremtechnologie met flat-mounts en steekassen met een diameter van 12 millimeter (voor en achter). Dit zorgt voor optimale stijfheid en optimale controle in de bochten.

De nieuwe TCX Advanced Pro is binnenkort leverbaar. In Nederland en België bestaat de TCX-collectie uit de TCX Advanced Pro 0 (consumentenadviesprijs: 4.899 Euro), de TCX Advanced Pro 1 (consumentenadviesprijs: 3.599 Euro) en de TCX Advanced Pro 2 (consumentenadviesprijs: 2.599 Euro)