Van Vleuten over Strade Bianche: 'Oorlog op elke gravelstrook'

Annemiek van Vleuten won gisteren op een, voor haar kenmerkende heroïsche manier, voor de tweede keer op rij de Strade Bianche. Na afloop vertelde ze tegen de NOS dat het allesbehalve makkelijk was. Volgens de wereldkampioene lagen de stroken er een stuk lastiger bij dan in maart, de oorspronkelijke maand waarin de wedstrijd plaatsvindt.

Van Vleuten over Strade Bianche: 'Oorlog op elke gravelstrook'

Temperaturen tot 40 graden Celsius en stof, vooral heel veel stof. Het maakte van deze Strade Bianche een onvergetelijke editie, met de wereldkampioene als winnares. "De stroken zijn een stuk lastiger dan in maart", legde Van Vleuten uit aan de NOS. "Je bent continu aan het driften met je fiets en aan het proberen overeind te blijven. Het is een hele kunst om deze koers goed te rijden."

"Het was echt oorlog voor elke gravelstrook. Je duikt een strook in en je ziet helemaal niks. Als je achteraan zit, zie je alleen maar stofwolken, dus ik heb geprobeerd om op het juiste moment voorin te zitten."

Van Vleuten zat lang in het peloton verscholen en leek lange tijd geen aanspraak te kunnen maken op de zege, want ze reed op dat moment op zo'n vijf minuten achterstand van koploopster Mavi García. Op ruim vijftien kilometer van de meet wist Van Vleuten de sprong naar een achtervolgende groep met onder meer Ellen van Dijk te maken, om vervolgens de oversteek naar de koploopster te maken. Op de slotklim naar het Piazza del Campo in Siena reed de wereldkampioene vervolgens weg bij de Spaanse, om ten slotte solo over de meet te komen.

Nieuws
  • Cor Vos