Zelf fietsen in warm weer: 7 helse stadia die je ondergaat tijdens een rit in de hitte

Op de racefiets in de hitte is een verhaal apart. En wij beschrijven dat verhaal hier voor je.. Herkenbare punten?

wielrenner heet

1) De 'Lekker rijwindje' Fase

Even denk je dat het wel meevalt met de hitte. Een lekker rijwindje zorgt zelfs voor een aangenamer gevoel dan toen je nog stilzat. Wielrennen = heel goedkope airco (nou ja, een fiets is natuurlijk niet echt goedkoop, maar je snapt het punt...)

2) De Wasdroger Fase

Het lekkere rijwindje verandert langzaam maar zeker in een muur van hitte. Het voelt alsof je in een wasdroger aan het rijden bent (alleen wordt je kleding allesbehalve droog). De banaan in je achterzak wordt langzaam pap. En zo voelen je benen ook wel eigenlijk - maar dan wel warme pap.

3) De Kookstand Fase

Het is zover: je kookt. Zou iemand nu à la een bruiloft rijst over je heen gooien, en ook nog wat kipfilet en andere ingrediënten; je zou binnen de kortste keren een heerlijk Knorr Wereldgerecht op wielen zijn.

4) De 'Mijn mond is droger dan een woestijn' Fase

Blijven drinken. Blijven drinken. Blijven drinken. Blijven drinken. Blijven drinken. Je had het je nog zo ingeprent en je deed 't ook wel. Maar hé, je bidons zijn opeens leeg en je mond voelt als de Sahara die de avond ervoor een beetje te veel heeft gezopen: droog, droger, droogst. Je hoopt na iedere bocht een camping te zien waar je even bij kunt tanken. Of een sloot. Iets met water! Help! Heel even overweeg je onder een koe te gaan hangen en aan de uiers te lurken. Melk is ook vocht.

5) De Zoutmijn Fase

Terwijl je dan toch een camping of iets anders hebt gevonden waar ze water hebben, kijk je aldaar eens naar jezelf in de spiegel. Je pakkie ziet er heel anders uit dan toen je begon. Witter. Je huid en kleding blijkt meer zout te bevatten dan de Dode Zee.

6) De Zweetwaterval Fase

Je hebt het gehaald en je bent thuis. Als je dacht dat je op de fiets al aan het zweten was, moet je nu eens kijken. Overal gutst het zweet naar beneden. Je bent een waterval. Het is wachten op de eerste toeristen die naar je komen kijken.

7) Maar om positief af te sluiten: De IJskoude Cola Fase

En dan wacht Het Grote Geluk. Want er bestaat na een fietsrit in de tropische hitte echt niks beters dan een koude cola (het liefst een blikje) in één teug leeg. Een voldaan gevoel maakt zich meester van je. Hier deed je het dan allemaal voor...