Tour de France | Alaphilippe wint sprint met drie, Dumoulin na val vliegensvlug weer terug bij favorieten

We moesten lang wachten op koers, maar op de laatste klim ging het los - en kwamen alle Nederlandse wielerliefhebbers met de schrik vrij na een val vanTom Dumoulin.
julian alaphilippe

Na de regenrit van gisteren (en de vele valpartijen), was het vandaag stralend weer in en rondom Nice. De eerste twee cols brachten weinig spektakel. Een groep met Peter Sagan - die zat daar omdat er vroeg in de wedstrijd een tussensprint lag - kreeg een vrijgeleide van het peloton, waarin enkele renners die gisteren gevallen waren het zwaar hadden.

Op de Col de Turini liet Sagan zich terugzakken naar het peloton en zagen we Jumbo-Visma voor het eerst de neus aan het venster steken. Maar de koers begon eigenlijk pas echt na de lange afdaling van de Turini, die de renners weer naar Nice en omgeving bracht.

Daar wachtte de befaamde Col d'Eze, die we kennen uit Parijs-Nice. Op een aanval van Neilson Powless (Education First) en een valpartij van Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) gebeurde ook daar weinig. Dries Devenyns (Deceuninck-QuickStep) leidde vrijwel de gehele beklimming, tot de Jumbo-armada het laatste stuk van de beklimming naar voren kwam. Met zes man op kop namen ze de laatste kilometer voor hun rekening.

Na een afdaling waarin Education First-troef Daniel Martinez viel en Alejandro Valverde mechanisch malheur kende, was het wachten op de niet gecategoriseerde Col de Quatre Chemins. Op die Quatre Chemins, de laatste beklimming van de dag met de top op 9 kilometer van de streep (en eigenlijk gewoon weer het eerste deel van de Col d'Eze), nam Robert Gesink in de eerste fase nog steeds het peloton op sleeptouw - de Achterhoeker reed heel sterk, tot QuickStep overnam voor Alaphilippe.

De aanval die je wist dat zou komen kwam op 4 kilometer van de top: Alaphilippe sprong weg en kreeg Marc Hirschi van Sunweb mee. De twee namen 10 seconden op het moment dat opeens uit het niets Tom Dumoulin viel in het peloton. Hij werd de pas afgesneden door Michal Kwiatkowski, die zich direct excuseerde. De Limburger keerde echter vliegensvlug weer terug in het peloton.

Adam Yates voegde zich ondertussen bij de twee vooraan, die in de afdaling hun voorsprong vergrootten tot meer dan 20 seconden. In de sprint leek Alaphilippe even hetzelfde lot te wachten als Marianne Vos in La Course, maar Marc Hirschi kon er nét niet op z'n Deignans overheen komen. De zege was extra beladen voor Alaphilippe omdat zijn vader eerder dit jaar overleed.

De Fransman pakt behalve de dagzege ook het geel. Bauke Mollema sprintte naar een zesde plaats.

Valpartij Dumoulin

De sprint

Top 10 van de tweede etappe

  • Julian Alaphilippe
  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws