Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 12: Chauvigny – Sarran-Corrèze

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Een overgangsetappe zoals het hoort (218 kilometer)

Opvallend: in 2020 staat er slechts één etappe op het programma die langer is dan tweehonderd kilometer. En dat is deze twaalfde etappe naar Sarran-Corrèze. De start is in het dorpje Chauvigny, dat gelegen is aan de rivier de Vienne. Een belangrijke zijrivier van de Loire. De etappe verloopt vanaf het begin op en af, maar halfweg de rit worden de heuveltjes steeds lastiger. Het noordelijke deel van het Centraal Massief moet immers bedwongen worden door het peloton. Met de Suc au May ligt de meest serieuze klim diep in de finale.

Deze Suc au May is zo’n 5,7 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 8,8 procent. Ideaal dus voor klauteraars zoals Julian Alaphilippe, want na de Suc au May wacht een afdaling op hoge snelheid. Fouten worden in deze fase van de etappe afgestraft, dus de renners dienen nog even geconcentreerd te blijven. De kans is groot dat de winnaar uit een vroege vlucht komt, want de etappe naar Sarran is een overgangsrit zoals een overgangsrit hoort te zijn. Schrijf Thomas De Gendt dan ook alvast maar op!

Kanshebbers

Thomas De Gendt, Alexey Lutsenko, Marc Hirschi, Søren Kragh Andersen, Luis Leon Sanchez.

Feitje

Koen de Kort won in Chauvigny een etappe in de Tour de l’Avenir (2005).

Historie

Chauvigny heeft nog geen geschiedenis met de Tour de France. Sarran was eenmaal eerder het decor van een ontknoping in de Tour de France. Hoewel die dag in 2001 op papier moeilijker was, mondde het ook uit in een echte overgangsetappe. Een aanvaller pur sang mocht zich dan ook op het hoogste schavot van het podium melden: Jens Voigt. De Duitser, toen nog rijdend voor het Franse Crédit Agricole, versloeg in de slotfase Bradley McGee.

Voor Voigt was de zegetocht in Sarran zijn eerste etappezege in een grote ronde. Daar zou nog één overwinning bijkomen, want hij was in 2006 nogmaals de beste in de Tour de France. Het was de etappe waarin Oscar Pereiro Sio, de latere Tourwinnaar, zomaar een halfuur cadeau kreeg van de klassementsrenners. Voigt deed in totaal mee aan zeventien Tour de Frances en drie Giro d’Italias. De Vuelta a España reed hij nooit.

Tour de France
  • Roadbook Tour de France