Boogerd: 'Wat Van Aert doet, kan Van der Poel hier ook'

Wout van Aert maakte deze week indruk met zijn sprintzege in Privas. Bijna automatisch komt er de vergelijking met Mathieu van der Poel. Volgens Michael Boogerd zou Van der Poel op een dergelijke aankomst ook de te kloppen man zijn. Dat zegt hij in de Wieler Revue Tourpodcast. Boogerd gaat ook verder in op de WK-kansen van beide renners.
Boogerd: 'Wat Van Aert doet, kan Van der Poel hier ook'

“Ik denk dat Mathieu van der Poel zeker op zo’n aankomst als eergisteren ook de te kloppen man was geweest. Hij is ook iemand die dat kan, maar hij heeft z’n eigen keuzes gemaakt en zit ook in een ploeg die niet zo snel wordt uitgenodigd voor een grote ronde. Dat zal voor hem wat lastiger zijn. Eén ding weet ik wel en dat is dat Mathieu wel in staat is om te doen wat Wout van Aert daar doet."

“Mathieu heeft die keuze gemaakt”, zegt Boogerd over Van der Poel zijn beslissing om voor Olympisch mountainbikegoud te gaan. “Het is ook een goede keuze. Hij heeft tussentijds, in de Amstel Gold Race en al die andere wedstrijden wel laten zien dat hij goed bezig is. Maar hij heeft nog tijd en hij is nog jong.

Toch vindt Boogerd niet dat Van der Poel zich moet spiegelen aan Van Aert. “Waarom moet hij dat doen? Hij zit in een andere ploeg met andere ambities. De ploeg van Mathieu is helemaal opgehangen aan hem. Jumbo-Visma is opgehangen aan klassementsrenners en een sprinter. In de tussentijd. In de tussentijd kan een renner als Van Aert zijn gang gaan, maar Mathieu moet op dit moment heel de ploeg in z’n eentje dragen. In de massasprints heb je misschien nog een beetje Merlier, maar verder is het allemaal aan Mathieu opgehangen.”

'Als je goed uit de Tour komt, pak je dat WK wel makkelijk mee'

“Of Van der Poel zich nu helemaal op het WK moet gaan richten? Ik vind dat lastig en kan ook niet voor hem spreken. Ik weet wel dat hij in grootse vorm was ten tijde van het NK en het EK. Maar ik denk wel dat heel lastig is om op zo’n parkoers tegen Tourrenners te strijden, maar Mathieu heeft me al zo vaak verrast. Het gaat en lastig parkoers zijn en daar moet je wel de ploeg voor hebben. Ik denk dat het voor de bondscoach heel moeilijk is om nu nog een uitgebalanceerde ploeg naar het WK te sturen.”

“Kijk, Van Aert kan op zo’n parkoers ook excelleren, maar ik denk dat het voor hem lastig is om in de Dauphiné en Tour goed te zijn en die vorm vervolgens door te trekken naar het WK. Het is zo’n onduidelijk seizoen, dat het denk ik een open en mooi WK gaat worden.”

Van der Poel rijdt onder meer de Tirreno, maar volgens Boogerd rijden de beste renners nu in de Tour. “Als je goed uit de Tour komt, pak je dat WK wel makkelijk mee. Dat kun je in één zucht doorpakken. Maar wel alleen als je goed uit de Tour komt, je moet niet helemaal naar de kloten zijn. Als het parkoers zo lastig is, kun je ook met Dumoulin naar het WK gaan. Ik denk dat Dumoulin zoveel reserves heeft, dat hij heel goed uit de Tour gaat komen. Daar ben ik wel van overtuigd”, besluit de oud-renner.

De hele podcast beluister je hier.

  • Wout van Aert
  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws