Nerveuze rit met veel valpartijen naar Île de Ré, emotionele Sam Bennett pakt etappe én groen

Na alle spanning van vanochtend met de coronatesten, was het ook op de fiets weer een hectisch dagje in de Tour.

tour de france
  • Sam Bennett Sam Bennett

Alhoewel het niet heel hard waaide in de rit langs en over (want de etappe ging van het eiland Île d'Oléron naar het eiland Île de Ré) de Atlantische kust was het toch behoorlijk nerveus in het peloton. De vroege vlucht van de Zwitsers Stefan Küng (Groupama-FDJ en Michael Schär (CCC) kreeg geen ruimte van het op hol geslagen peloton, waarin Deceuninck-QuickStep de forcing voerde.

Met nog 100 kilometer te gaan ging het even op de kant en werd er gevallen in het peloton. Nicholas Roche (Sunweb), Tom Skujins (Trek-Segafredo) en de Nieuw-Zeelander Sam Bewley (Mitchelton-Scott) waren de belanrijkste slachtoffers van die valpartij; Bewley moest zelfs opgeven en van het wielerpakje van Skujins was weinig meer over. Het peloton viel ondertussen kortstondig uiteen in een paar groepjes, maar na enkele kilometers keerde de (relatieve) rust terug in de groep.

Tom Skujins, met meer (geschaafde) huid dan textiel zichtbaar.

Op 65 kilometer van het einde sloeg de vlam opnieuw in de pan: opnieuw een valpartij, waarbij onder meer Tadej Pogacar en Guillaume Martin werden opgehouden. Ze konden weer terugkeren - Pogacar z'n truitje was op de rug wel kapot. Daarna was het één lange hectische sprint naar de brug die de renners naar het finisheiland voerde, over smalle weggetjes. En smalle weggetjes dat betekent... inderdaad, vallen.

Eenmaal op de brug was er nog 15 kilometer te rijden. Er was gehoopt op waaiers op die brug, maar de wind leek net niet helemaal goed te staan. Hard ging het wel. En nerveus was het ook. Op drie kilometer van de streep weer het gebruikelijke beeld in sprintersetappes: de Sunweb-trein voor Cees Bol soeverein met zes man op kop van het peloton, maar de Noord-Hollander verloor het wiel van z'n ploeggenoten en werd slechts achtste.

De winst ging naar Sam Bennett, die nipt sneller was dan Caleb Ewan en de QuickStepper snoepte ook Peter Sagan het groen weer af, die derde werd. De Ier raakte tijdens het flashinterview na de finish overmand door emoties. "Sorry, ik weet ook niet wat het is. Hier droom je van als kleine jongen."

De sprint

Uitslag etappe

Nieuws
  • Cor Vos