Andermaal succes voor Sunweb, Søren Kragh Andersen doet een 'Nijdammetje' en wint

Zoals eerder deze Tour ook al gebeurde, draaide een dag die op het eerste oog geschikt leek voor de vroege vlucht uit op een strijd in het peloton.

kragh andersen
  • Søren Kragh Andersen Søren Kragh Andersen

De strijd om het groen gooide deze etappe roet in het eten van de mannen die hun zinnen op een zege vanuit de vroege vluhct hadden gezet. Stefan Küng (Groupama-FDJ) hield het 't langst vol. De Zwitser werd 80 kilometer voor de meet als laatste gegrepen van de vier man die alleen voor het peloton uitreden. Cees Bol en Casper Pedersen zaten ook mee, maar lieten zich op commando van de ploegleiding terugzakken. Edward Theuns (Trek-Segafredo) zag later ook het zinloze van z'n poging in. Küng zal het wel hebben gezien als een goede training voor het WK tijdrijden dat vlak na de Tour op het programma staat.

De vlucht was kansloos omdat BORA-hansgrohe zoveel mogelijk sprinters eraf probeerde te rijden op het heuvelachtige terrein richting Lyon - en dan met name groenetruidrager Sam Bennett. Die opzet slaagde, want Bennett moest lossen. Hij achtervolgde nog wel even (hoogstpersoonlijk zelfs), maar staakte die poging al snel. Onder anderen Caleb Ewan reed toen al op grote achterstand.

Een kans voor de snelle mannen die ook aardig bergop kunnen rijden dus, zeker ook gezien de finale waarin nog twee klimmetjes van vierde categorie wachtten. In de finale probeerden achtereenvolgens Tiesj Benoot, Vincent Madouas en Lennard Kämna het in de laatste 10 kilometer. Maar pas toen Julian Alaphilippe aanging, werd het echt serious business.

Alle verwachte namen mengden zich in de strijd. Het was Søren Kragh Andersen van Sunweb die uiteindelijk de juiste stoot plaatste en ook de kracht had om het vol te houden. Een oudwets 'Nijdammetje', zoals de iets oudere lezers zich waarschijnlijk wel zullen herinneren. Na het eerdere succes van Hirschi is het dus weer feest bij Team Sunweb. Sagan liet zich in de sprint daarachter nog kloppen, maar pakte toch dure punten voor het groen.

De top 10 van de dag

Nieuws
  • Cor Vos