KNWU maakt WK-selecties bekend: Dumoulin en van Vleuten kopstukken

De KNWU heeft vandaag de selecties voor het WK wielrennen in het Italiaanse Imola bekendgemaakt. Omdat Bauke Mollema voorlopig uit de roulatie is met breuken aan arm en pols, is Tom Dumoulin de enige kopman. Bij de vrouwen start Nederland met liefst vier rensters die al eens wereldkampioene werden.
KNWU maakt WK-selecties bekend: Dumoulin en van Vleuten kopstukken

Naast Mollema is ook Mathieu van der Poel niet van de partij. De Nederlands kampioen laat het WK aan zich voorbijgaan, hij vindt het parkoers te zwaar voor zijn mogelijkheden.

:We missen met de geblesseerde Bauke Mollema een mogelijke troef, waarvan ik verwacht had dat hij op dit parkoers prima tot zijn recht zou komen. Bauke zou met Tom Dumoulin de kopman voor de wegwedstrijd zijn", vertelt bondscoach Koos Moerenhout. "Zijn noodgedwongen afzegging verandert onze tactiek wel enigszins. Tom zal nog altijd als troef uitgespeeld worden, maar we kunnen met deze groep met een open blik naar de koers kijken. Met coureurs die allemaal in prima doen zijn momenteel en op dit WK – waar het nauwelijks vlak is – goed uit de voeten kunnen."

Dumoulin en Jos van Emden rijden de tijdrit. "In de tijdrit rijden we met Tom Dumoulin en Jos van Emden. Tom is al eens wereldkampioen geweest op dit onderdeel en kan zeker hoge ogen gooien. Wel houden we nog een slag om de arm over zijn deelname die hangt af van hoe hij de Tour de France heeft verteerd. Daarnaast hebben we ook met Jos een sterk ijzer in het vuur", zegt Moerenhout daarover.

De selectie ziet er als volgt uit: Tom Dumoulin Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Sam Oomen en Martijn Tusveld.

Dames: 4 wereldkampioenes

Bij de dames heeft Nederland traditioneel een sterke selectie. Met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Chantal van den Broek-Blaak heeft de oranje selectie maar liefst vier rensters in de selectie die al eens wereldkampioene werden. "We treffen in Italië een heel ander parcours in vergelijking met de beoogde WK-ronde in Zwitserland. Waar het In Aigle-Martigny beslist zou worden op één klim van vier kilometer, is het nu eigenlijk geen moment vlak. We hebben een brede en sterke selectie, waarmee we absoluut weer voor de hoofdprijs gaan", vertelt bondschoach Loes Gunnewijk. "We willen het Wilhelmus ook nu laten klinken. En dat kunnen we bereiken door als team te rijden. In de tijdrit hebben we meerdere rensters die voor goud kunnen gaan. Het is een individueel onderdeel waarin de prestatie op de dag zelf geleverd moet worden. Ook hier zetten we in op de wereldtitel."

De volledige selectie ziet er als volgt uit: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal van den Broek-Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten rijden de tijdrit.

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws