doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

5 Redenen waarom Radio Tour de France het meest magische radioprogramma aller tijden is

Het zal misschien geen nieuws voor je zijn: Radio Tour de France bestaat dit jaar 50 jaar.
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb0f8e84d59 img{#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb0f8e84d59 img{#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb0f8e84d59 img{#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb0f8e84d59 img{#fig-60cb0f8e84d59 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}radio tour de france

De Tour kan niet zonder gele trui, massasprints of alpencols. Maar nog veel meer waar: de Tour kan niet zonder Radio Tour de France. Hieronder lees je waarom dit radioprogramma zo bijzonder is en eigenlijk cultureel erfgoed zou moeten worden.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

1) TOURFLITS, TOURFLITS, TOURFLITS!

Bam! De NOS neemt geen halve maatregelen om ons, zelfs tijdens de meest saaie wandeletappes, wakker te houden tijdens een uitzending van Radio Tour de France. Na een kabbelend Frans deuntje, schalt het extra lekker de luidsprekers, of oortjes uit: TOURFLITS, TOURFLITS, TOURFLITS! Wat een genot moet het zijn als presentator op het TOURFLITS!-knopje te drukken. Beste jingle ooit! Pas als de eerste TOURFLITS, TOURFLITS, TOURFLITS! heeft geklonken, is de Tour echt gestart.

2) De Man Op De Motor

Na de TOURFLITS, TOURFLITS, TOURFLITS! (als je het opschrijft, hoor je 'm ook al in je hoofd; vandaar dat we 'm hier zo vaak opschrijven..) wordt er geschakeld naar De Man Aan De Meet of De Man Op De Motor. Over De Man Aan De Meet meer bij nummer 5. Nu even over de man op de motor, de laatste jaren Sebastiaan Timmermans.

Niet zelden klinkt het alsof hij in een storm op Jupiter zit, maar het enthousiasme van iemand die echt ín de koers zit, werkt zeer aanstekelijk. Het is mooi als hij bij de kopgroep zit, maar misschien nog wel mooier als hij, in een bergetappe, juist achteraan zit. Een eenzame tegen de de tijdlimiet vechtende Kenny van Hummel met De Man Op De Motor ernaast. Prachtig!

3) De Tourartiest

Hoe vaak hoor je nou drie nummers van The Amazing Stroopwafels - toch dé Tourartiest bij uitstek - binnen een paar uur? Nooit. Het zou de ultieme droom van iedere artiest moeten zijn om ooit Tourartiest te moeten worden. (Deze Tour is Wout van Aert overigens bijna elke dag de Tourartiest, maar dan juist wel weer op de fiets..)

En dan nu verplicht naar Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels luisteren!

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_middle_article');

4) De herinneringen

Voor de schrijver van dit artikel betekent Radio Tour de France: aan de Wereldontvanger gekluisterd op het strandje bij het Étang de Cazaux et de Sanguinet, het meer onder Bordeaux waar wij vroeger met de familie altijd naartoe gingen op vakantie. Zus en vader druk windsurfend, moeder zonnend, ik onder een boom in de schaduw wachtend tot de magische klanken uit het kleine radiootje schalden: TOURFLITS, TOURFLITS, TOURFLITS! (Is-ie weer..) Het is hoe ik verknocht raakte aan de koers. En zo zal iedereen z'n eigen herinneringen hebben aan Radio Tour de France...

5) De finishtune

De vijfde van Beethoven, de Bohemian Rhapsody van Queen, het volkslied.. Allemaal aardige deuntjes, maar ze vallen in het niet bij Het Meest Geweldige Melodietje Aller Tijden. Ze zouden eens een keer moeten experimenteren met een heel uur de tune en dan De Man Aan De Meet er steeds tussendoor, zoals nu alleen de laatste paar kilometer gebeurt. Het zou werken. Je kunt nog beter een Tour zonder wielrenners rijden dan een Tour zonder finishtune va Radio Tour de France.

En uiteraard weer verplicht luisteren! Denk er even een Gio Lippens, Jacques Chapel of - voor de nog oudere mensen.. - Theo Koomen bij die aan de zuurstof moeten nadat ze het finishverslag hebben gedaan onder deze heerlijke klanken.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws