Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 19: Bourg-en-Bresse – Champagnole

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!
tour de france

Eindelijk weer sprinten?

Geen Tour voor sprinters, zei iedereen vooraf. Nu viel dat nog wel enigszins mee en ook vandaag is op papier een sprinterskans: 160 relatief vlakke kilometers tussen Bourg-en-Bresse en Champagnole. Toch rest de vraag: welke sprinters hebben het hooggebergte weten te overleven? Het zou dan ook zomaar een kans kunnen zijn voor sterke vluchters. Denk aan renners als Thomas De Gendt, Alessandro De Marchi en Søren Kragh Andersen.

De wegen naar Champagnole zijn overwegend vlak en voor de klassementsrenners zal het dan ook een halve rustdag zijn richting de ontknoping van de 107de editie van de Tour de France. Finishplaats Champagnole heeft geen al te uitgebreide geschiedenis met de drieweekse ronde. Slechts één keer eerder eindigde er een etappe. Daarvoor moeten we ver terug in de tijd. In 1937 won de Belg Sylvère Maes. Bourg-en-Bresse kan rekenen op meer historie met de Tour de France. Tweemaal was het een finishplaats, terwijl de stad drie keer een etappe opende. In 2007 sloeg Linus Gerdemann een dubbelslag, in 2014 kwam Alexander Kristoff als eerste over de streep en in 2016 zegevierde Jarlinson Pantano na een spannende bergetappe.

Het etappeprofiel

De kanshebbers

Caleb Ewan, Sam Bennett, Peter Sagan, Wout van Aert, Cees Bol.

Feitje

De laatste keer dat de Tour de France in Bourg-en-Bresse startte was in 2016. De zege ging die dag naar Jarlinson Pantano.

Historie

Nee, Gilles Bouvard zal niet herinnerd worden als de coureur die twee etappes in de Tour du Limousin op zijn palmares heeft prijken. Ook niet als de renner die in de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 1996 Christian Henn en Mariano Rojas naar de tweede en derde plek verwees. Bouvard is de renner die eind juli 1998 tegen de rechter bevestigde dat er een dopingnetwerk bestond bij Festina-Lotus en toenmalig ploeggenoot Rodolfo Massi beschuldigde van handel in verboden middelen. Mede daardoor kwam Massi onder wielervolgers bekend te staan als De Apotheker.

Massi was de eerste renner die niet kon starten in de Tour de France, omdat hij gearresteerd was. Op moment van arrestatie droeg hij de bollentrui en stond hij zevende in het algemeen klassement. Bouvard zou een informant zijn geweest en de naam van Massi hebben doorgegeven, omdat ze eerder in het jaar een aanvaring hadden gehad. Op dat moment waren ze ploeggenoten bij Casino. In 1996 had Bouvard ook al een aanvaring met Lance Armstrong. De twee testosteronbommen wilden met elkaar op de vuist na een valpartij in het peloton. Bouvard zou na zijn aanklacht in 1998 nog twee Tour de Frances rijden. Hij stopte in 2004.

Laatste nieuws