Belgen zijn boos op Primoz Roglic: 'Als ik Van Aert was, reed ik geen meter meer op kop voor Roglic'

Voor België waren de druiven na het WK zuur. Wout van Aert won met overmacht de spurt van een elitegroepje, maar had de pech dat Julian Alaphilippe er nog voor fietste. Na afloop was voor Primoz Roglic de gebeten hond. De Sloveen (ploeggenoot van Van Aert bij Jumbo-Visma) had beter zijn best moeten doen in de achtervolging was de tendens.

Belgen zijn boos op Primoz Roglic: 'Als ik Van Aert was, reed ik geen meter meer op kop voor Roglic'
  • Primož Roglič Primož Roglič
  • Wout van Aert Wout van Aert

Direct na het WK vond analist Eddy Planckaert bij Sporza dat Roglic veel meer zijn best had moeten doen in de achtervolging. "Als ik Van Aert was, reed ik geen meter meer op kop voor Roglic", vond Eddy Planckaert. "Als je ziet wat Wout voor hem gedaan heeft in de Tour, dan neem ik hem dit wel een beetje kwalijk."

Volgens Planckaert had Roglic beter zijn best moeten doen: "Jezelf helemaal kapotrijden, dat is toch nog iets anders. Dan kom je toch anders over de streep." Hij denkt ook dat Van Aert, die zelf vond dat Roglic deed wat hij kon, op z'n tong heeft moeten bijten. "Van Aert bleef heel beleefd, maar ik denk dat het binnenin wel kookt bij hem"

Wuyts: 'In zak en as'

Sporza-commentator Michel Wuyts zat ook in zak en as, vertelde hij na afloop in een Facebook livesessie. In de finale merkte co-commentator José De Cauwer op dat het eigenlijk niet meer mis kon gaan voor Van Aert. Vlak erna demarreerde Alaphilippe en de rest was voor de geschiedenis.

"Hoe langer ik hier zit, hoe meer ik in zak en as vertoef", bekende Wuyts. "Ik heb zin om een gat in de grond te graven en er heel diep in weg te kruipen. Eerst leef je nog in de semi-euforie van de uitzending, maar nu... Hoe dicht kon je bij de wereldtitel komen?"

"Van Aert is wel degelijk gaan praten met zijn ploegmaat: "Ik heb voor jou bergen werk verzet in de Tour, doe jij alstublieft iets terug. Rijd je murw voor mij." Dat kun je Roglic kwalijk nemen", vindt Wuyts. "Wout moet nu niet naar een andere ploeg, maar hij moet wel op tafel slaan. Er moet nagedacht worden over zijn hernieuwde toekomst bij Jumbo-Visma."

"Van Aert is hoffelijk en een edelman. Hij kan niet anders dan te zeggen dat Roglic niet beter kon. Maar binnenin rommelt dat. Daar ben ik van overtuigd. Draai maar eens 3 weken je nestel af voor iemand die dan niet wint. En daar krijg je dan niets voor terug. Roglic is nu ook zesde. Wat had het uitgemaakt? Als hij een inspanning doet die hem waardig is, dan brengt hij ze tot een seconde of 6 en dan kan alles. Patrick Lefevere zou snoeihard uitgehaald hebben als dat in zijn ploeg gebeurt. Ik hoop dat meneer Zeeman dat ook doet."

Nieuws
  • Cor Vos