Dit is onze voorspelling voor de top 10 van het algemeen klassement van de Giro

En dan gaan we na afloop kijken of er iets van klopt. Moet de hele redactie ontslag nemen of zijn we echt kenners...
steven kruijswijk

1) Geraint Thomas

Met een ijzersterke tijdrit op het WK nam de Welshmen bij ons alle twijfels weg. Zeker gezien het parcours van de Giro, waarin maar liefst drie tijdritten zijn opgenomen (oké, weliswaar maar 68 kilometer, maar toch). G gaat er staan in Italië!

Geraint Thomas tijdens zijn sterke tijdrit op het WK

2) Vincenzo Nibali

Na het prachtige filmpje dat Vincenzo Nibali en de RAI maakte ter promotie van deze Giro kunnen we niks anders doen dan 'm een plekje op het podium geven. Nou ja, als pak 'm beet Jos van Emden dat filmpje had gemaakt, dan was die vermoedelijk niet op ons podium terechtgekomen, dus de klimmerscapaciteiten van de Italiaan hebben er ook wel iets mee te maken...

Vincenzo Nibali heeft het warm. Daar hoeft hij in oktober op de Stelvio niet bang voor te zijn..

3) Steven Kruijswijk

Na de val in de Tour de l'Ain is het een beetje gissen hoe het met de vorm van de Brabander gesteld is - dat zal voor 'm zelf ook gelden - maar we zijn een Nederlandse site en blad, en een beetje chauvinisme is ons niet vreemd (zie rest van deze top 10..).

Argument om 'm op het podium te zetten: een loodzware laatste week en daarin is Kruijswijk traditioneel gezien goed - geen paniek dus als hij maandag op de Etna nog niet helemaal met de toppers mee kan. Tegenargument: in oktober is er in de bergen meer kans op sneeuw en dus ook op sneeuwmuren waar je in kan rijden... (sorry, flauw grapje, het doet bij ons ook nog steeds pijn!)

Steven Kruijswijk na zijn onfortuinlijke val in de Tour de l'Ain

4) Simon Yates

Tsja, Simon Yates zou je eigenlijk ook wel op het podium moeten zetten na z'n ijzersterke Tirreno. Maar ja, daar is maar plek voor drie mensen en we hebben het chauvinisme de voorrang gegeven. Natuurlijk kun je ook wel een argument verzinnen om 'm niet in de top 3 te zetten: de drie tijdritten.

Simon Yates tijdens een eerder Giro in het roze op z'n tijdritfiets door het prachtige Italiaanse landschap.

5) Wilco Kelderman

Ja, chauvinisme dus. Maar ook deze keuze is prima te verantwoorden als we een Luxemburgs blad/site waren geweest hoor. Wilco Kelderman reed namelijk een uitstekende Tirreno en lijkt verlost van al zijn blessureduivels uit het verleden. Hup Wilco! (Oké, dat laatste zul je niet snel lezen op een Luxemburgse wielersite..)

Wilco Kelderman tijdens de Tirreno.

6) Jakob Fuglsang

In de Giro Special van Wieler Revue komt Jakob Fuglsang al uitgebreid aan het woord, dus dan zou het gek zijn om 'm hier niet een mooi plekkie te geven in dit lijstje. Jakob moet het doen met een zesde plek omdat hij toch een beetje wisselvallig is de afgelopen weken - op het WK wel weer heel sterk.

Jakob Fuglsang met een zegegebaar.

7) Aleksandr Vlasov

De jonge Rus die aan de hand van 'Vader Jakob' mag vlammen in de Giro bij Astana. Het is de vraag hoe het nu met de vorm van Vlasov gesteld is, maar als hij nog net zo sterk is als in het begin van het coronaseizoen dan gaan we mooie dingen van 'm zien. Het jongerenklassement lijkt sowieso een prooi voor 'm.

Vlasov in z'n Russische kampioenstrui.

8) Rafal Majka

In de Tour kennen we Rafal Majka toch vooral als een avonturier die (noodgedwongen door valpartijen etc.) voor etappezeges en de bollen gaat, maar deze Giro moeten we 'm voor het algemeen klassement ook zeker niet uitvlakken. Een echte topklassering zit er met een ploeg die als los zand aan elkaar hangt niet in, speculeren wij...

Rafal Majka in actie tijdens de derde grote ronde, de Vuelta.

9) Giulio Ciccone

Als Giulio niet echt hoeft te knechten voor Nibali (en waarom zou dat moeten, ze hebben immers bij Trek-Segafredo Pieter Weening!) dan doet hij ook mee voor een plek in de top 10, misschien wel top 5. Ciccone kreeg wel corona, maar de Italiaan lijkt daar volledig van hersteld te zijn.

Ciccone (links) met ploeggenoet Nibali in actie tijdens de afgelopen Ronde van Lombardije

10) Sam Oomen

Oké, hier gaat ons chauvinisme misschien een beetje met ons op de loop, want Sam Oomen heeft het nog niet dit seizoen. Hij lijkt nog niet helemaal de oude na z'n operatie (hij gaf dat zelf ook al aan), maar wij hopen dat hij erdoorheen komt, zoals dat dan zo mooi heet. Laat deze tiende plek in onze top 10 een mooi steuntje in de rug zijn!

Sam Oomen tijdens de tijdrit ban de Tirreno.

Laatste nieuws