Roglic wint in Vuelta, Dumoulin verliest bijna een minuut

Jawel, ook in Spanje is het weer koers! En wat voor koers, de renners kregen meteen een soort bergetappe voor de kiezen.
tom dumoulin

Aanvankelijk zou de Vuelta een openingsweekend in Nederland kennen, maar dat ging vanwege corona niet door. En dus ging ging deze Vuelta op een dinsdag van start, met het parcours dat ze ook bij een normale editie zouden betwisten: een rit door Baskenland met de nodige beklimmingen. Meteen werk aan de winkel voor de klassementsrenners dus.

Voor zij zich lieten zien, was het aan de vluchters van de dag, met onder andere Jetse Bol in de gelederen. Zij werden echter al voor de twee slotklimmen gegrepen. Eerst moest het peloton over de Alto de Karabieta (6,2 kilometer aan 5,3% gemiddeld) om vervolgens de slotklim naar - schitterende naam - het Santuario de Arrate aan te vatten. Die slotklim was iets meer dan 5 kilometer lang met soms stijgingspercentages boven de 10% (de aankomst was dan wel weer in dalende lijn).

In primcipe een aankomst op het lijf van Michael Woods geschreven, maar de Canadees kwam ten val na een wegversmalling op de Alto de Karabieta. Ook Chris Froome moest al vroeg lossen, maar dan gewoon vanwege niet beter kunnen. Ook Dumoulin had het lastig toen zijn ploeggenoot Sepp Kuss aanzette in de groep der favorieten en kwam in een groepje met Valverde terecht. Voor Jumbo-Visma beschikten zowel de Amerikaan als Roglic als Bennett over de betere benen.

Met name Sepp Kuss maakte indruk op weg naar het Santuario; hij reed de hele klim op kop. De top gepasseerd, bleek Primoz Roglic het parcours goed in z'n hoofd te hebben. Op een hupje demarreerde hij en in dalende lijn kwamen onder anderen Carapaz er niet meer aan te pas.

Tom Dumoulin kwam op bijna een minuut binnen. Mannen als Froome, Vlasov, Formolo en Pinot verloren nog veel meer tijd.

Top 10 van de dag

Laatste nieuws