Reden 76.329 waarom wielrennen de mooiste sport op aarde is: De Driedaagse die een eendagswedstrijd is

De andere 76.328 redenen behandelen we op een later moment (maar 'samen met Kabouter Plop op een podium staan is er zeker eentje van...)
driedaagse de panne

Vandaag wordt de Driedaagse Brugge-De Panne voor mannen verreden. Dat is een rare zin, want hij bestaat uit de woorden 'vandaag', 'Driedaagse' en 'verreden'. En toch klopt het. De Driedaagse Brugge-De Panne is een eendagswedstrijd. De Australische band Crowded House zong ooit over Four Seasons In One Day; de wielerwereld weet een driedaagse in één dag te proppen. Of ja, toch eigenlijk ook weer helemaal niet. Nou ja, het is ingewikkeld...

Vroeger, of eigenlijk is 'tot twee jaar geleden' beter geformuleerd, was de Driedaagse De Panne-Koksijde een driedaagse die wel drie dagen duurde. Hij werd in de week voor de Ronde van Vlaanderen betwist met een dagje sprinten, een dagje door de Vlaamse heuvels jakkeren en een dagje tijdrijden (met nog een ochtendetappe ervoor zelfs). Voor de laatste dag zegden de toppers die in De Ronde wilden vlammen vaak af, waardoor Joost Posthuma ieder jaar zijn fifteen minutes of fame pakte. Een heel mooi concept, vooral voor Joost Posthuma.

Maar zoals dat in de wielerwereld gaat: de kalender moet soms overhoop. Dwars Door Vlaanderen ging naar de woensdag voor De Ronde en het was dus gedaan met De Panne-pret. Of ja, toch niet helemaal. Want de organisatie wrong zich in allerlei bochten om de koers toch te behouden. En om het een driedaagse te laten zijn. Dus wat kwam er uit de hoge hoed van de organisatoren: twee dagen koers voor de mannen, erna nog eentje voor de vrouwen. Tadaa! Een driedaagse!

Helaas vonden de mannenploegen één dagje door De Panne ook wel prima en zag de organisatie zich genoodzaakt een dag te schrappen. De koers ging voortaan ook van Brugge naar De Panne. Gek genoeg werd dat laatste wel meegenomen in een naamsverandering - van Driedaagse De Panne-Koksijde naar Driedaagse Brugge-De Panne - maar bleef de koers dus wel het voorvoegsel Driedaagse houden, in plaats van het simpelweg Brugge-De Panne te noemen, zoals de koers van Gent naar Wevelgem ook Gent-Wevelgem heet.

Zo'n simpel feitje maakt wielrennen tot de fantastische sport die het is - naast de 76.328 andere redenen die er dus zijn. Een driedaagse van twee keer een dag (vrouwen en mannen), het kan alleen in het wielrennen. Heerlijk!

Laatste nieuws