Hoe 25 oktober in een drietrapsraket van de Mooiste Wielerdag Ooit in een nachtmerrie veranderde...

Als telt niet in de topsport, leerde Mart Smeets ons. Maar wat ons door de neus is geboord op deze dag is toch wel heel erg zuur.
kasseien

Wat had het vandaag mooi kunnen zijn. Kom, we gaan even naar Rohan Dennis-loos universum waarin helaas nog wel steeds een coronavirus is, maar waar dat geen roet in het eten gooide voor de aangepaste wielerkalender. Dan had 25 oktober er zo uitgezien:

- Mathieu van der Poel won na zijn fabuleuze sprint in de Ronde van Vlaanderen ook de sprint op de wielerbaan van Parijs-Roubaix. Uiteraard van Wout van Aert.

- Vlak daarna maakt Wilco Kelderman de 17 seconden die hij moest goedmaken op Tao Geoghegan Hart nipt goed in de afsluitende tijdrit van de Giro. Hij wint de Ronde van Italië met 7 seconden verschil.

- In dit universum is Tom Dumoulin nog steeds moe, dus op hem konden we ook hier niet rekenen in de Vuelta-rit met aankomst bovenop de Tourmalet, maar dan is daar opeens Woutje Poels! Hij boekt samen met zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik de mooiste overwinning uit zijn loopbaan: een lange solo de Tourmalet op.

Oké, uitgedroomd. Terug naar de harde realiteit. Want dit is hoe dat scenario de afgelopen weken vakkundig de nek werd omgedraaid. Een drietrapsraket:

1) 9 oktober: Parijs-Roubaix afgelast

Frankrijk neemt verdere maatregelen om het coronavirus in te dammen. De regio waar Parijs-Roubaix wordt verreden is een van de gebieden waar het virus steeds verder oplaait. Een streep door de Hel van het Noorden. Tot overmaar van ramp sijpelden er deze week berichten door dat er regen voorspeld werd voor de dag van de klassieker. En inderdaad: de steentjes lagen er eenzaam, verlaten en nat bij. GRMBL!

2) 23 oktober: ook de Tourmalet-rit in de Vuelta moet eraan geloven

Helaas, ook geen toestemming van de Franse autoriteiten voor de Vuelta-organisatie om de door Frankrijk te rijden. Geen Aubisque, geen Tourmalet dus. In plaats daarvan een gedevalueerde bergetappe (die naam mag-ie nog nét dragen) door Spanje) - die Wout Poels overigens nog wel steeds kan winnen natuurlijk..

24 oktober: Rohan Dennis sloopt Wilco Kelderman

Wat zich op de Stelvio al een beetje aankondigde, zette zich twee dagen later voort op weg naar Sestriere. Rohan Dennis beschikte over wonderbenen en loste Kelderman al vroeg. Geen roze trui in Milaan. Wat een anti-climax. Tuurlijk, de tijdrit is nog steeds spannend, maar het had allemaal zo mooi kunnen zijn...

Laatste nieuws