Rennersvakbond CPA reageert op staking in Giro: 'Werden niet gehoord door jury'

Voor de start van de 19e etappe van dit jaar gingen de renners in staking. Ze waren het niet eens met het feit dat ze een etappe van ruim 260 kilometer moesten afleggen in barre omstandigheden. In een open brief verduidelijkt rennersvakbond CPA waarom de renners in staking gingen.

Rennersvakbond CPA reageert op staking in Giro: 'Werden niet gehoord door jury'

"We willen ons standpunt toelichten", staat er in de brief. Op het hoogtepunt van een moeilijk en stressvol seizoen voor iedereen, waarin we niet alleen meer dan 15.000 hoogtemeters moesten overwinnen in 600 kilometers, maar ook met eindeloze transfers, wakker worden bij zonsopgang en maaltijden in de bus en met de zorg om niet ziek te worden tijdens de pandemie waar we in zitten, vroegen we om de etappe met 100 kilometer in te korten."

"We waren niet bang voor regen of kou, dat bewezen we wel op de Stelvio. Maar weer een krachtsinspanning aan het einde van een vermoeiende Giro, met een pandemie aan de gang en de weinige aandacht voor onze veiligheid, was in onze ogen gewoon te veel voor ons immuunsysteem."

Voorstel gedaan

"We hebben een voorstel gedaan om een protest te vermijden. We hadden waarschijnlijk eerst met de organisatie en jury moeten praten, maar tot nu toe worden we niet gehoord. Zelfs niet nadat er ernstige ongelukken plaatsvonden of toen we vroegen de vele andere situaties die een gevaar voor onze gezondheid bleken te zijn te evalueren."

"We zijn geen helden, zoals men soms wel eens denkt, maar gewoon mensen. We zijn blij dat er in dit moeilijk jaar gekoerst kan worden en dat de Tour Parijs gehaald heeft en de Giro Milaan. We hopen ook dat de Vuelta op een veilige manier Madrid haalt en dat we in 2021 alle wedstrijden, ook die uitgesteld zijn, kunnen rijden. Van de bekendste tot de minst bekendste, ze zijn allemaal belangrijk."

Nieuws
  • Cor Vos