Weer Vlaams succes in Vuelta: Jasper Philipsen troeft Ackermann af in atypische sprint

Vluchter of peloton... Het spande er enorm om in de laatste kilometers! Na gisteren Tim Wellens was het nu Jasper Philipsen die er met de zege vandoor ging.

jasper philipsen

Een groep van 13 man trok eropuit in de 230 kilometer lange vijdtiende etappe van de Vuelta. In die groep veel namen die we deze Ronde van Spanje al eerder zagen, bijvoorbeeld bergkoning Guillaume Martin en de etappewinnaar van gisteren, Tim Wellens. Kansloos waren ze op voorhand zeker niet, al kondigde BORA-hansgrohe aan er een massasprint van te willen op de iets hellende aankomst.

En dus zagen we de mannen van sprinter Pascal Ackermann veel op kop van het peloton. Maar ze kregen het gat in eerste instantie niet dicht. Pas toen Mattio Cattaneo het namens Deceuninck-QuickStep het solo probeerde vanuit de kopgroep liep het verschil in de laatste kilometers snel terug. De moegestreden Italiaans kon het niet bolwerken in de regen en met (de hele dag) wind tegen.

Cattaneo werd op een paar kilometer van de streep gegrepen. De vraag was of Ackermann het werk van z'n ploeg af kon maken, want het was toch wel een wat atypische sprint vanwege de hellingsgraad in de straten van Puebla de Senaria. De Duitser zat wel bij het selecte groepje dat ging sprinten (de tijd werd op 3 kilometer van de finish opgenomen, dus de klassementsrenners lieten zich uitzakken), maar kwam in het gedrang en had te maken met een zeer sterke Jasper Philipsen, die vroeg aanging en het volhield. Het was de eerste zege in een grote ronde voor de UAE-renner die volgend seizoen uitkomt voor Alpecin-Fenix.

De sprint

De top 10 van de dag

Nieuws
  • Cor Vos