Column | Heeft Primoz Roglic naast een verleden als schansspringer ook een verleden als clown? 

Onze redacteur werpt een belangrijke vraag op nadat er schokkende beelden van Roglic opdoken uit de Vuelta...

Primoz Roglic was in het verleden een schansspringer. Daarmee vertel ik je hopelijk niks nieuws, want als dat een scoop voor je is, dan lees je mogelijk een column op de verkeerde website en raad ik je aan nu naar beaumonde.nl of grazia.nl te navigeren.

Waar het nu om draait: weten we ook zeker dat Primoz Roglic geen clownsverleden heeft? Heeft iemand ooit de registers van de Sloveense Kamer van Koophandel nagepluisd of daar in een stoffige dossierkast niet een oude inschrijving ligt van ene P. Roglic die bewijst dat eenmanszaak 'Clowntje Rogla' ooit bestaan heeft?

Het kan bijna niet anders. Want waar je op het podium het schansspringverleden van Roglic terugziet (hij simuleert er vaak de kenmerkende Telemark-landing uit die sport), daar zie je op de fiets nog sporen van zijn clownsverleden. Roglic deinst er namelijk niet voor terug de meest gekke kleurencombinaties aan te trekken in deze Vuelta, daarmee alle regels van De Wielercode aan z'n grote clownsschoenen lappend.

Alles gaat over elkaar aan. Geel, groen, rood, dat malle Sloveense kampioenstruitje van 'm. Roglic is op de fiets een mislukt Picasso-kunstwerk waarvan de Spaanse schilder na nog eens goed kijken ook dacht: mwoa, nou, nee, dit is het toch niet helemaal. Roglic maakt het allemaal geen bal uit. Het is dat van die enorme clownsschoenen met klikpedalen eronder wat onhandig zijn, maar anders had-ie die ook nog aangetrokken.

Als wielerkledingestheticus draait mijn maag zich iedere keer weer om als ik Clowntje Rogla het beeld in zie fietsen met z'n lappendeken - die lapjestrui van vroeger uit de Tour was echt iets voor hem geweest. Drommels, drommels, drommels, die vervelende clown!, schreeuw ik naar de tv. Woedend bel ik Richard Plugge op; het gesprek eindigt er steeds weer mee dat ik m'n telefoon in twee stukken breek met m'n blote handen.

Want Plugge luistert maar niet. Geen professionaliseringslag op het gebied van kleding. Hij heeft inmiddels trainers aangesteld voor iedere spier in het menselijk lijf, er zijn voedingscoaches die elke rijstkorrel wegen voor de renners, maar een kledingcoach ho maar! Kom op Jumbo-Visma, maak een einde aan Clowntje Rogla. We hebben al genoeg clowns die ons leven zwaarder maken dan nodig is (Bumba, Trump, etc.)

Pas op! De beelden hieronder kunnen pijn doen aan uw ogen!

Groene trui, Sloveens kampioenwindstopppertje, gele armstukken. Roglic vindt het allemaal mooi
Gele armstukken, kan ook prima bij de rode trui, vindt Primoz
Clowntje Rogla maakt zich op voor een nieuwe show...

Laatste nieuws