De betreffende renner was op dat moment lid van de controle opgenomen in de Nationale Testing Pool van de dopingautoriteit en reed voor de nationale baanselectie van de KNWU. In een reactie aan Wieler Revue bevestigt de KNWU dat, omwille van het feit dat de sporter zijn carrière per direct heeft gestopt, er geen naam zou worden vermeld. Volgens krantenberichten uit die periode kampte de renner met een hardnekkige zitvlakblessure, waardoor hij lang langs de kant stond. Volgens onze collega's van WielerFlits verklaarde de renner tegenover zijn omgeving dat hij kampte met motivatieproblemen, waarna hij stopte.
De renner in kwestie verzocht toenmalig KNWU-directeur Huib Kloosterhuis om de positieve test uit de publiciteit te houden, meldt de nieuwswebsite: "KNWU-directeur Huib Kloosterhuis ging destijds op mijn verzoek in om de positieve test uit de publiciteit te houden vanwege familieomstandigheden. Omdat ik per direct stopte met wielrennen was dit mogelijk. Volgens Kloosterhuis kon dit binnen de regelgeving."
Is naam publiceren verplicht?
In het geval van een positieve dopingtest doet het Instituut voor Sportrecht een uitspraak. Het is dan aan de bond om dat wel of niet te publiceren. Ook de Dopingautoriteit doet dat niet. "Wij maken de identiteit van een sporter nooit bekend", legt Herman Ram van de Dopingautoriteit ons uit. "De verantwoordelijkheid ligt bij een sportbond en daar is geen standaardbeleid voor. Er ligt wel een richtlijn, maar uiteindelijk bepaalt elke individuele bond hoe ze dat doen. De afweging van belangen is daarin belangrijk. Er zijn sportbonden die elke uitspraak integraal op hun website publiceren. Dat is heel duidelijk, maar het blijkt dat die bonden af en toe behoorlijk in de problemen komen omdat het maar de vraag is of ze niet grotere schade toebrengen aan betrokkenen dan verantwoord is op basis van de feiten."
Ram legt uit dat het in verband met privacyregels steeds de overweging om een naam wel of niet te publiceren, steeds lastiger wordt. "In de huidige praktijk, waar bijna elke bond die voor deze vraag staat ons advies vraagt, adviseren wij om in ieder geval het belang wat de openbaarmaking dient en de schade die de openbaarmaking aan kan richten in acht te nemen. Dat betekent soms dat een bond een zaak openbaar maakt, zonder de identiteit te noemen. Het is uiteindelijk een afweging van feiten en belangen."
De naam van de betreffende renner is bij de redactie van Wieler Revue bekend.
- Cor Vos