Roodhooft: 'Ben niet zo naïef om te denken dat Mathieu geen aanbiedingen krijgt van andere ploegen'

Voor Mathieu van der Poel gaat 2021 met onder meer de klassiekers, de Tour én de Spelen een druk jaar worden. Hoe gaan ze dat bij Alpecin-Fenix voor elkaar boksen? We spraken erover met Christoph Roodhooft.
Roodhooft: 'Ben niet zo naïef om te denken dat Mathieu geen aanbiedingen krijgt van andere ploegen'

Als een talentje bij Ajax opvalt wordt hij binnen de kortste keren opgehaald door de financiele reuzen uit Engeland en Spanje. Je zou verwachten dat ook Van der Poel gewild is op de transfermarkt en dat grotere ploegen als INEOS en Deceuninck-QuickStep aan hem trekken.

“Ik ben niet zo naïef om te denken dat Mathieu geen aanbiedingen krijgt van dat soort ploegen. Als ik Mathieu was zou ik dat ook niet gelijk komen vertellen aan ons", stelt Christoph Roodhooft. "Ik denk dat Mathieu het naar waarde heeft geschat dat hij bij ons vanaf het begin alle vrijheid heeft gekregen om zijn drie geliefde disciplines bij ons te combineren. Dat was zeker in het begin helemaal niet zo evident. We zijn met Canyon een samenwerking aangegaan, omdat we een fietsenfabrikant wilden die in alle disciplines topmateriaal levert. We zijn blij met de loyaliteit van Mathieu, maar andersom hebben wij ook altijd op de juiste manier gehandeld met hem. Naarmate zijn prestaties beter werden hebben we zijn contract opgewaardeerd als dat nodig was. Ook de stap naar het ProContinentale niveau hebben we gemaakt omdat het anders tijdverlies zou betekenen voor Mathieu. Voor ons had dat anders niet perse gehoeven. Misschien moet het onze ambitie zijn dat Mathieu zijn hele carrière bij ons rijdt, maar wat is er voor eeuwig in deze wereld?”

De Tour de France en de Olympische Spelen hebben volgend jaar de allerhoogste prioriteit. Philip en Christoph zijn momenteel druk bezig om de ingewikkelde weg naar Parijs en Tokio in te kleuren. Roodhooft: “Het is doodjammer dat de Spelen dit jaar geannuleerd zijn, want de Tour en de Spelen zijn volgend jaar een bijzonder moeilijke combinatie. Voor ons is de Tour vanuit commercieel oogpunt veel belangrijker dan de Spelen, maar we begrijpen de Olympische droom van Mathieu ook. Die is niet afgenomen kan ik je zeggen. Eerder toegenomen. De Tour skippen is onmogelijk, maar de Spelen ook. We zullen dus een manier moeten vinden om het te combineren. We vinden in elk geval niet dat we het naar de organisatie van de Tour kunnen maken om na twee weken af te stappen.”

Ook voor de klassieke campagne van 2021 heeft dit drukke programma gevolgen. “We moeten eerlijk zijn en onze positie van underdog zijn we nu wel verloren. Dat hebben we dit jaar al ondervonden. Mathieu is in staat alle vijf de grote voorjaarsklassiekers te winnen, maar we gaan wel heel duidelijke keuzes maken volgend jaar. Eén ding is duidelijk en dat is dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook in 2021 op zijn programma zullen staan. Voor de rest is het nog een grote puzzel die we aan het inleggen zijn.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Het complete interview met Christoph en Philip Roodhoof lees je in onze Eindejaarsspecial. Die ligt nu in de winkel, maar is ook online te bestellen.

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws