Greg Lemond krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding die burger kan ontvangen

Alleen Trump kan nog roet in het eten gooien...
greg lemond

Het ziet er naar uit dat Greg Lemond aanstaande zondag de tiende Amerikaanse sporter en eerste wielrenner gaat worden die de Congressional Gold Medal gaat krijgen, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaans staatsburger - niet Amerikanen kunnen de medaille overigens ook krijgen. Zo gingen onder andere atleet Jesse Owens, honkballer Jackie Robinson en onze eigen Prinses Beatrix Lemond voor.

De drievoudig winnaar van de Tour de France is 'genomineerd' door congreslid Mike Thompson uit Californië. In de bijgaande tekst roemt die Lemond vanwege zijn baandoorbrekende verdiensten voor het Amerikaanse wielrennen (eerste Amerikaan die koers in Europa won) en z'n felle anti-dopingboodschap. Daardoor is Lemond volgens Thompson 'a true American hero', meldt de website Velonews.

"Zijn overwinningen zetten Amerika op de kaart in het profwielrennen", zegt Thompson. "Ik hoop dat we met het toekennen van deze medaille aan hem zijn verhaal meer door het land kunnen verspreiden en er ook meer mensen gaan fietsen, zodat ze kennis kunnen maken met die geweldige sport." Lemond zelf was flabbergasted nadat hij het nieuws hoorde; hij dacht dat deze eer alleen aan oorlogsveteranen voorbehouden was.

De enige die nog roet in het eten kan gooien is... Donald Trump. De president kan de voordracht van het congres nog vetoën, maar als hij niks doet, dan is de onderscheiding zondag voor Lemond.

Laatste nieuws