Van der Poel: 'Olympisch goud wordt moeilijker door Tour, maar ben het verplicht aan sponsoren'

Eén van de doelen, zo niet hét doel van 2021 is voor Mathieu van der Poel de Olympische mountainbikewedstrijd. Hij combineert dat doel met de Tour de France, maar beseft wel dat die combinatie niet per sé ideaal is.

Van der Poel: 'Olympisch goud wordt moeilijker door Tour, maar ben het verplicht aan sponsoren'
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Momenteel is Van der Poel actief in het veld, iets wat hij doet voor z'n plezier maar ook om zo lang mogelijk multidisciplinair te blijven. "Dat maakt mij mentaal en fysiek beter. Ik ben snel verveeld. Er moet altijd iets nieuws zijn. Daarom ben ik ook met mountainbiken begonnen", vertelt hij in de Sporza-podcast De Thuismatch. "Stel dat ik alleen in de cross was gebleven dan had ik het verzadigingspunt nu al bereikt, daar ben ik honderd procent zeker van."

"Het heeft iets unieks, ook voor de sponsoren. Het is zeldzaam dat een renner in alle disciplines een fiets kan promoten. Het is goed voor mijn marktwaarde", legt van der Poel uit, die daar aan toevoegt dat hij liever crosst dan dat hij op trainingskamp naar Spanje gaat. Overigens gaat Van der Poel zijn crossprogramma niet verder afbouwen. "Dit is het minimum. Het is heel specifiek en dat zie je ook bij Zdenek Stybar. Als je eens een winter overslaat of maar 5 crossen rijdt, gaat het snel achteruit. Dus voor het WK heb ik dit nodig. Al zou het ook wel eens een leuke uitdaging zijn om het WK te rijden zonder een andere cross in de benen."

Het hoogtepunt van 2020 was voor Van der Poel ongetwijfeld winst in de Ronde van Vlaanderen, hij liet er zelfs het WK voor schieten. Daar heeft hij geen spijt van, het is volgens hem achteraf gezien de juiste keuze. Ook omdat hij niet het idee had dat hij had kunnen winnen. "Op een echte superdag kon ik misschien wel met die eerste groep mee. Ik heb een goede relatie met Julian Alaphilippe, die ook een mooie wereldkampioen is. Zijn koersstijl lijkt wel wat op die van mij. Hij koerst heel aanvallend en gaat uit van zijn eigen kracht. Het is ook een vrolijke jongen die beseft dat er naast het fietsen nog een hele wereld is."

Tour versus Spelen: 'Niet naar Frankrijk om 10 dagen mee te bollen'

De alleskunner wil volgend jaar vlammen op de Spelen, en dan wel op de mountainbike. Hij vertelt dat hij er vorig jaar helemaal klaar voor was en veel op de mountainbike gezeten had" "Nu is er een jaar voorbij waarin ik amper op mijn mountainbike gezeten heb. Het is toch weer een vraagteken. De droom en de hoop op olympisch goud is zeker niet weg, maar het wordt toch een stuk moeilijker."

De Tour overslaan is ook geen optie, vertelt hij. "Maar ik ga ook niet naar Frankrijk om 10 dagen mee te bollen en dan te vertrekken. Ik denk dat ik het aan de sponsors verplicht ben om aan de Tour mee te doen. Het seizoen is een moeilijke puzzel en niet alleen mijn eigen ambities tellen mee. Ik onderschat nooit het belang van de sponsors."

'Lefevere heeft nooit rechtstreeks geïnformeerd'

Van der Poel zijn ploeg, Alpecin-Fenix, heeft dankzij winst in de Europe Tour recht op startbewijzen in alle WorldTour-wedstrijden. Daarnaast krijgt hij er ook de vrijheid om z'n ding te doen. Het is één van de redenen dat een overstap naar een ander team (nog) niet aan de orde is. "Centen spelen een rol, daar doe ik niet flauw over. Ik heb altijd goed mijn boterham verdiend, heel goed zelfs. Ik heb nooit zelf om opslag moeten vragen. Dat kreeg ik altijd spontaan. En dat doet heel veel", vertelt hij. "Het valt op zich wel mee hoeveel aanbiedingen er zijn. Ik heb nog een contract tot 2023 en dat schrikt de meeste ploegen wel af. Ik heb geen seconde getwijfeld om dat contract te tekenen en voor 10 procent meer zou ik ook nooit ergens anders tekenen. Of Deceuninck Quick Step me heeft benaderd? Patrick Lefevere heeft nooit rechtstreeks bij mij geïnformeerd."

Nieuws
  • Cor Vos