Vos wint in Essen direct bij rentree in het veld

Marianne Vos is haar veldritseizoen goed begonnen. De zevenvoudig wereldkampioene won de Ethias Cross in Essen.
Vos wint in Essen direct bij rentree in het veld

Lang niet alle toppers stonden aan de start vandaag in Essen, maar met onder meer Yara Kastelijn en Kata Blanka Vas aan de start was een overwinning voor Vos absoluut geen sinecure. Al rap ontstond er op het technische parkoers (veel modder en draaien en keren) een kopgroep met daarbij naast Vos ook Inge van der Heijden en Yara Kastelijn. De beslissing viel uiteindelijk in de voorlaatste ronde toen de Hongaarse Kata Blanka Vas een foutje maakte. Voor Vos was dat het teken om ten aanval te trekken. Niet veel later kreeg Kastelijn pech. Haar ketting liep vast en ze kreeg hem niet meer los. Met het oog op de drukke wedstrijdperiode de komende tijd besloot Kastelijn er de beu aan te geven.

Vos stoomde ondertussen door en werd niet meer bijgehaald. Vas maakte in de achtervolging nog een slipper, waardoor ze kansloos werd voor de zege. De Française Clauzel werd tweede. Inge van der Heijden maakte het podium compleet.

"Poeh, ik ben wel diep gegaan", zei Vos na afloop. "Maar het ging wel goed. Bij de start had ik mazzel, waardoor ik direct wet plaatsen op kon schuiven. Ik bleef rustig en doseren. Of dat ervaring is? Misschien wel. Ik weet inmiddels hoe het is om in de eerste cross van achteren te komen en dat je dat helemaal verkeerd kan indelen. Daarom moest ik wat rustiger blijven. Helaas hadden anderen wat pech, waardoor de wedstrijd wel wat veranderde."

Met dat laatste doelde Vos onder meer op Yara Kastelijn. "Yara reed heel goed, ze zat echt goed in de koers. Ik zag wel dat ze wat overhad", zei Vos over haar landgenote.

Laatste nieuws