Tour Femmes | Topfavoriete Demi Vollering na tijdritzege nu al in het geel: 'Ik ben heel verbaasd'

Demi Vollering heeft de tijdrit op dag twee van de Ronde van Frankrijk op haar naam geschreven. 

Vollering tijdrit Tour Femmes

Terwijl Lorena Wiebes in de ochtendrit nog haar meerdere moest erkennen in Charlotte Kool, was het vanmiddag wel raak voor SDWorx. Tot haar eigen verbazing was kopvrouw Demi Vollering de beste in de tijdrit van de Tour de France Femmes. In Rotterdam was zij ruim vijf tellen sneller dan Chloe Dygert. Bovendien veroverde de topfavoriete nu al de gele trui.

Nagelbijter

Qua afstand was het eigenlijk een proloog, maar omdat de 6,3 kilometer lange rit tegen de klok op dag twee afgewerkt werd, heet het gewoon een tijdrit. Mede door de korte afstand werd het een nagelbijter, zowel voor de ritzege als voor de gele trui.

De richttijd werd gezet door Loes Adegeest. De 28-jarige Nederlandse van FDJ - SUEZ deed 7'30"52 over het parkoers in hartje Rotterdam. Toppers als Ellen van Dijk en Kristen Faulkner beten zich nipt stuk op haar tijd, totdat Chloe Dygert er met een paar tienden onderdook.

Na een paar nagelbijt-finishes dook Demi Vollering uiteindelijk flink onder de tijd van Dygert. De kopvrouw van SDWorx was ruim vijf tellen sneller dan de Amerikaanse. Daarna kwam niemand meer in de buurt van haar tijd, dus de ritzege binnen voor Vollering.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Secondespel om gele trui

Nadat de ritzege zeker was voor Vollering, was de vraag of zij ook een dubbelslag zou slaan. Charlotte Kool is namelijk niet de allerbeste tijdrijdster, maar op een korte tijdrit kunnen sprinters normaliter goed uit de voeten. Daarom deelde ook Lorena Wiebes mee in de strijd om het geel na de tijdrit.

Uiteindelijk kwam Wiebes - ploeggenote van Vollering - het dichtst bij de leiding in het klassement, maar ook dat viel ten prooi aan de titelverdedigster. De sprintster kwam drie tellen te kort, waarna de 27-jarige Vollering dus zo niet alleen de ritzege, maar ook de gele trui veroverde.

'Deze zag ik echt niet aankomen'

Op de Spelen in Parijs eindigde Vollering al vijfde in de tijdrit. Daar liet ze dus haar goede tijdritbenen van dit jaar al zien. Toch had Vollering geen rekening gehouden met deze overwinning, zo bleek in het flashinterview na de finish. "Ik ben heel verbaasd", reageerde ze. "Deze zag ik echt niet aankomen."

De Nederlandse kende een ongelukkige verkenning met onder meer een klapband. Ploegleidster Anna van der Breggen had echter tijdens die verkenning al lang gezien dat dit parkoers geschikt was voor Vollering, "Maar ik dacht: het zal wel", zei ze lachend. "Ik zag wel op mijn powermeter dat het lekker ging, maar ik had echt gedacht dat dit iets voor sprinters was."

Toen de interviewer vroeg wat deze overwinning zo mooi maakte, kwamen ook de emoties los bij Vollering. "Dat het in eigen land is" antwoordde ze. "Dat is heel speciaal. Dat ik hier nu het geel pak, dat zag ik echt niet aankomen. Eigenlijk telde het voor mijn idee pas vanaf morgen. Dat ik nu het geel al heb, is even schakelen."

De Tour de France Femmes gaat morgen verder met een etappe van Valkenburg naar Luik, waar een groot deel van de finale van Luik-Bastenaken-Luik wordt verreden. De vrouwenversie van de Ronde van Frankrijk duurt tot en met zondag. Dan eindigt de achtdaagse met een etappe naar Alpe d'Huez.

Nieuws
  • Cor Vos