Marianne Vos is al zeker van groene trui: 'Maar ik moet nog wel finishen op de Alpe d'Huez'

Hoewel ze niet meer achterhaald kan worden in het puntenklassement, durft Marianne Vos nog niet voluit te juichen. 

Marianne Vos groene trui Tour

In de zevende etappe van de Tour de France Femmes zat Marianne Vos opnieuw mee in de vlucht van de dag. De Nederlandse pakte de volle buit in de tussensprint, waar ze 20 punten pakte puntenklassement.

Vos heeft nu een voorsprong van 84 punten op nummer twee Kasia Niewiadoma. Daarmee kan de 37-jarige renster niet meer achterhaald worden in het puntenklassement. Vos is daarmee verzekerd van de groene trui, die ze ook al won in 2022.

Alpe d'Huez

Toch durft de drievoudig wereldkampioen nog niet te vroeg te juichen. "Ik moet uiteraard nog wel finishen op Alpe d'Huez", zijn haar woorden op de website van Team Visma | Lease a Bike.

"Dat is natuurlijk ook niet zomaar even gedaan. Het wordt een zware dag, maar wel eentje waar ik met een goed vooruitzicht naar toe kan werken", blikt ze vooruit.

Virtueel geel

Vos reed in de etappe naar Le Grand Bornand in de aanval om de groene trui veilig te stellen. Toen ze Justine Ghekiere in de bollentrui zag ontsnappen, kwam ze in actie. "Ik dacht bij mezelf dat dit een mooie kans was om ook mee te glippen", vertelt ze. En zo geschiedde.

De vluchtgroep kreeg dermate veel ruimte, dat Vos op een gegeven moment virtueel in het geel reed. Ze begon stilaan te denken aan meer dan alleen de punten. "De ritzege spookte even door mijn hoofd", aldus Vos. "Maar Justine Ghekiere was vandaag overduidelijk de sterkste."