🎥 Justine Ghekiere soleert in de bollen naar ritzege, Vollering en Niewiadoma duelleren in bergrit Tour Femmes

Justine Ghekiere was, gehuld in de bollen, de sterkste vluchter in de zevende etappe van de Tour de France Femmes. 

Ghekiere wint in bollen in Tour Femmes

De voorlaatste etappe in de Tour de France Femmes is gewonnen door Justine Ghekiere. De renster van AG Insurance-Soudal kwam solo aan in Le Grand Bornand. De Belgische verstevigde zo haar leiding in het bergklassement. Achter haar vochten Nieiwadoma en Vollering een boeiend gevecht uit.

De eerste bergetappe in de Tour de France voor vrouwen startte in Champagnole en finishte, ruim 166 kilometer later, in Le Grand Bornand. De zwaarste beklimming van de dag was de Col de la Croix de la Serra (1e cat.), welke al na vijftig kilometer koers werd beklommen.

Strijd om groen & bollen

Een compleet peloton kwam aan de voet van deze beklimming, waar tien punten te verdienen waren voor het bergklassement. Puck Pieterse kwam als eerste boven, voor bollentruidraagster Justine Ghekiere.

Diezelfe Ghekiere vormde even later samen met haar Belgische land- en ploeggenote Julie Van de Velde (AG Insurance-Soudal) de kopgroep van de dag. Marianne Vos sprong ook mee, met de punten voor de groene trui in het achterhoofd. Uiteindelijk werd het een kopgroep van zes, waarin Van de Velde vrijwel al het kopwerk deed.

Zij deed dat in dienst van Ghekiere, die onderweg de nodige punten bijeen sprokkelde voor het bergklassement. In het peloton bepaalden Canyon (voor Niewiadoma), SDWorx (voor Vollering) en Fenix (voor Pieterse) het tempo.

Tweetrapsraket

Een tweetrapsraket naar Le Grand Bornand was het strijdtoneel van de finale in deze etappe. Allereerst de Col de Saint-Jean-de-Sixt en vervolgens de Montée du Chinaillon vormden samen een slotklim van ongeveer 15 kilometer, zonder al te veel steile passages.

De kopgroep kwam met een voorsprong van ongeveer drie minuten aan de voet van de tweetrapsraket. Na het berenwerk van haar ploeggenote, vloog Ghekiere er direct van door en liet zij Vos en co kansloos.

In het peloton nam FDJ-SUEZ het heft in handen, in dienst van Juliette Labous. De groep met toppers dunde snel uit, waarna Vollering al vroeg een eerste aanval plaatste.

De Nederlandse, die vooraf op 1'19" stond van geletruidraagster Katarzyna Niewiadoma, wilde vroeg beginnen aan haar comeback in het klassement. De Poolse reageerde echter alert, waarna Vollering geen verschil kon maken.

Ghekiere houdt stand

Hierna was het hollen en stilstaan in het peloton, met verschillende rensters die tevergeefs probeerden weg te komen. Hierdoor werd er geen constant tempo meer gereden bij de klassementsrensters. De voorsprong van Ghekiere bleef daarom lang op twee minuten bleef hangen.

Op de slotklim naar Le Grand Bornand lagen Marianne Vos en Sara Martín al ruim een minuut achter de Belgische leidster. Daarmee waren zij gezien voor de ritzege. Ook het peloton kwam niet meer in gang. Zo soleerde Ghekiere naar een prachtige solozege.

Vollering vs. Niewiadoma

Achter de winnares duurde het lang voordat de favorieten voor het klassement zich toonden. Na een mislukte eerste aanval van Vollering op de voorlaatste klim, was het Pauliene Rooijakkers die wél een gat sloeg.

Met de gele trui om haar schouders voelde Niewiadoma zich geroepen om de ploeg- en landgenote van Puck Pieterse terug te halen. Echter, op het moment dat de Poolse op kop reed, ging Demi Vollering opnieuw op de pedalen staan.

Een beresterke Niewiadoma pareerde de aanval van Vollering en hengelde vervolgens Rooijakkers binnen. Onder de vod van de laatste kilometer was het de Poolse zelf die aanviel.

De kopvrouw van Canyon-SRAM knalde er vandoor en alleen Vollering kon haar volgen. De Nederlandse bleef vervolgens in het wiel zitten, om daarna het sprintje te winnen om plek drie in de daguitslag (en de boni's).

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Achter Ghekiere werd Squiban Maëva verrassend tweede. De Française reed ook in de kopgroep en had haar slotklim perfect ingedeeld. Zodoende pakte Vollering niet zes, maar vier seconden op de streep. Haar achterstand ten opzichte van de gele trui van Niewiadoma is nu 1'15".

Nieuws
  • Cor Vos