Kasia Niewiadoma na ongelooflijke ontknoping Tour Femmes: 'Moet Trek en Lucinda Brand bedanken, ik ging door een hel!'

Niewiadoma pakte de eindzege in de Tour de France Femmes met vier seconden voorsprong op Demi Vollering. Ze bedankt Lucinda Brand en zat helemaal stuk. 

kasia niewiadoma in het geel

Ze moest er nog een sprint voor haar leven uitgooien op de top van de Alpe d'Huez en hield uiteindelijk maar vier seconden over van haar voorsprong over op Demi Vollering. Maar hij is binnen: Kasia Nieuwiadoma is de eerste niet-Nederlandse eindwinnares van de Tour de France Femmes.

Niewiadoma verloor vertrouwen op goede afloop

De Poolse kon het na die bizarre ontknoping bijna niet geloven. Eerst zeeg ze huilend van vermoeidheid neer op de grond van het Franse wintersportoord. Het huilen maakte al snel plaats voor een brede lach op haar gezicht toen ze doorhad dat het binnen was met het minieme verschil van vier seconden. Ze sleepte de Tourzege weg voor de poorten van de hel, zo besefte ze zelf ook.

"Het was zo'n gekkenhuis, zo'n rollercoaster! Op de Glandon verloor ik echt het vertrouwen. Ik had daar een heel slecht moment, zowel mentaal als fysiek had ik het heel lastig en dacht ik dat het verloren was. Ik ging door een hel! Maar ik kon daarna een beetje resetten."

Bedankje naar Brand

In de afdaling liep het verschil met de gedemarreerde Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers al iets terug, maar in de vallei naar Alpe d'Huez kwam er hulp uit onverwachte hoek. Lidl-Trek had met Gaia Realini nog een ijzer in het vuur en met Lucinda Brand nog een luxeknecht met grote motor aan boord in de gele groep.

"Ik moet Trek en Lucinda echt bedanken. Zij bracht ons een stuk dichterbij Demi en Paulina. Ik at en dronk al het eten op dat ik bij me had en voelde de kracht weer een beetje terugkomen. Het is soms gek hoe dat werkt. Het leven is raar, ik moet God bedanken, die altijd een plan voor me heeft. Op de Spelen baalde ik dat ik net achter de crash zat en nu viel alles, door een andere val, wel op z'n plek."