Kasia Niewiadoma: 'Ik wilde vroeger altijd Marianne Vos zijn en eigenlijk wil ik dat nog steeds'

We spraken uitgebeid met Niewiadoma over de bekende Nederlandse wielrensters. Ze is uitgsproken over Marianne Vos en de comeback van Anna van der Breggen. 

puck pieterse en kasia niewiadoma

In de Wieler Revue die net in de schappen ligt - of hier online te bestellen is - hebben we mooie reportages uit het buitenland, een groot interview met Thijs Zonneveld, maar we hebben ook uitgebreid aandacht voor de vrouwenkoers. Tourrevelatie Pauliena Rooijakkers komt aan het woord, en ook de winnares is met een groot interview present: Kasia Niewiadoma. Hieronder lees je alvast een passage uit dat vraaggesprek.

Wat vond je van het Grand Départ in Rotterdam?

"Om eerlijk te zijn: ik was blij toen we weer in Frankrijk waren. Ik houd van koersen in Nederland maar het was erg nerveus die eerste dagen. Vlakke etappes zorgen er nou eenmaal voor dat de kans op een massasprint groot is en er zijn weinig mogelijkheden voor een natuurlijke selectie. Je moest constant op je tenen lopen . Het voelde echt alsof ik een paar uur in de wasmachine zat. Zo chaotisch was het in het peloton."

Iedereen dacht dat Demi Vollering de Tour makkelijk zou winnen. Was dat een gebrek aan respect voor de concurrenten?

"Ik probeer daar voor een grote koers niet mee bezig te zijn. Elke keer als ik commentaar hoor probeer ik me daar voor af te schermen. Want het heeft geen goede invloed op je. Ik kan me zoveel wedstrijden herinneren waarin er iemand van SD Worx won, puur vanwege het feit dat ze met de meeste rensters vooraan zaten. Dan was de winnares vaak niet eens de sterkste in koers. Natuurlijk is het jammer dat Demi viel en zo haar gele trui verloor. Maar dat is niet mijn schuld. Ik vond het niet fair dat het peloton werd beschuldigd dat er niet werd gewacht op haar. Dit is nou eenmaal wielrennen."

De Nederlandse vrouwen hebben lange tijd het vrouwenwielrennen gedomineerd. Zie jij een kentering?

"Zeker. En dat is een goede zaak. Er zijn andere landen die ook goed presteren. Zo is Elisa Longo Borghini bijvoorbeeld ook altijd op de afspraak. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn als Anna van der Bruggen weer terugkeert in het peloton. Maar ik ben er niet zeker van of dat in het voordeel zal uitpakken van de Nederlandse ploeg om eerlijk te zijn. Alle sterke Nederlandse vrouwen rijden volgend jaar in andere ploegen en ik ben er niet zeker van dat alle neuzen dezelfde kant zullen opstaan tijdens de kampioenschappen."

Denk je dat Van der Breggen in staat is om weer op wereldniveau terug te keren trouwens?

"Anna is een extreem getalenteerde renster. Ik wens haar het beste toe en ik vind haar een geweldige renster om tegen te koersen. Zij kan het vrouwenwielrennen een extra boost geven. Of ze net zo goed kan worden als vroeger? Ik weet het niet. Drie jaar eruit is best een lange tijd. Aan de andere kant was ze coach bij SD Worx dus ze kent de wattages van de toprensters en ze weet ook of ze in staat is die zelf nog te produceren. Als ze niet in de buurt zou komen, dan zou ze niet aan een comeback beginnen denk ik."

Tot slot: had je vroeger een voorbeeld naar wie je opkeek?

"Marianne Vos. Toe ik begon met fietsen keek ik erg naar haar op. Zij domineerde het vrouwenwielrennen in die tijd. Op de weg, in het veld en op de baan. Overal was zij de beste. Als ik in die tijd googelde op ‘vrouwenwielrennen’ was zij de eerste die ik tegenkwam. En zelfs nu is ze nog steeds het gezicht van de sport. Ik wilde vroeger altijd Marianne Vos zijn en eigenlijk wil ik dat nog steeds."

Magazine
  • Cor Vos