Interview | Aike Visbeek: 'Dumoulin kan volgend jaar richting podium in de Tour'

Aike Visbeek was van 2013 tot en met 2019 ploegleider van Sunweb en werkte in die hoedanigheid veel samen met Tom Dumoulin en Wilco Kelderman. We spraken met hem over z'n twee voormalige poulains en wat beide renners uit 2020 mee kunnen nemen naar de komende jaren.

Interview | Aike Visbeek: 'Dumoulin kan volgend jaar richting podium in de Tour'
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

"Ik ben positief over de rentree van Tom. Hij heeft laten zien de Tour de France weer aan te kunnen en mee te kunnen strijden op een hoog niveau", zegt Visbeek over de Giro-winnaar van 2017. "Dat hij op was in de Vuelta was een logische optelsom van het hele traject dat hij heeft afgelegd. Het belangrijkste van dit jaar is hoe hij evolueerde tijdens de Tour. Zeker die tijdrit naar La Planche des Belles Filles gaf me de bevestiging dat hij volgend jaar richting het podium van de Tour kan. Sterker nog, hij kan ‘m ook winnen, denk ik. Hij heeft in 2020 een mooie basis gelegd om er volgend jaar een extra schepje bovenop te doen.”

“Er zijn veel meningen van binnen en buiten de wielerwereld over Tom. De ene keer ergert me dat, de andere keer niet. Het doet me vooral iets als er wordt gezegd of geschreven dat hij mentaal niet hard genoeg is. Hij is juist keihard voor zichzelf. De weg die hij aflegt voor een top tien-plek in een grote ronde is niet vanzelfsprekend en dat hij een impulsieve beslissing maakt op de Peyresourde is menselijk. Tijdens de lockdown twijfelde hij aan zijn bestaan als topsporter, maar hij klopt niet bij mij aan, hoor. Wel hebben we nog regelmatig contact. Tom was de eerste die me feliciteerde met mijn overstap naar Circus-Wanty Gobert.”

'Tactische fout kost Kelderman de Giro'

"Ik heb de Giro met zweet in mijn handen gekeken, omdat ik intensief heb samengewerkt met Wilco. Ik was zijn persoonlijke coach en heb al zijn teleurstellingen van dichtbij meegemaakt", vertelt Visbeek over Kelderman. "Het maakte me trots hoe hij presteerde in Italië. Hij wordt derde, maar had kunnen winnen. Tactisch is het misgegaan, omdat Team Sunweb niet volledig de kaart Wilco heeft gespeeld. Ik heb altijd geloof gehouden in zijn kwaliteiten. Dat is gebaseerd op het feit dat hij een karakterman is, kan afzien en gewoon onwijze fysieke kwaliteiten heeft. Het zegt veel dat je met twee weken training tiende kunt worden in de Vuelta, zoals in 2018 het geval was. Hij oogt zachtaardig naar buiten toe, maar ik heb hem bij Team Sunweb grote stappen zien zetten qua persoonlijkheid.”

“Toen hij overkwam was het geloof een beetje weg. Hij had altijd een beschermde rol en in sommige etappes had hij geen taak en voelde zich daardoor schuldig richting de ploeg. Hij verloor soms zijn focus. Dat hebben we veranderd en bij Team Sunweb kreeg hij ook in een sprintrit een taak. Dat was nieuw voor hem, maar daardoor werd hij rustiger en scherper. Hij is ook volwassener als renner. Met alleen keihard werken kom je er niet. Hij weet nu beter wat nodig is om je optimaal voor te bereiden op een koers. Ik vond het onwijs knap dat hij niet is gebroken op de Stelvio. Wilco heeft de controle en volwassenheid om niet te paniekeren en alles te verliezen. Maar de Stelvio is helemaal open en vervolgens lag er nog een tussenstuk. De grote ploegen hadden Hindley waarschijnlijk laten wachten toen Wilco zijn eigen tempo bleef rijden. Het is jammer dat deze tactische fout Wilco de Giro-zege kost.”