Geëmotioneerde Van Aert na Belgische titel veldrijden: 'Zes nachten amper geslapen, maar leef op wolk'

Geen Nederlands kampioenschap, maar in België werd er wel gestreden om de driekleur!
wout van aert

Voorafgaand aan het Belgisch kampioenschap zei Wout van Aert al dat zijn zoontje Georges goed sliep en dat moeder Sarah meer 'last' had van Van Aert junior dan hijzelf. Aan die woorden hoefden we nog niet te twijfelen toen de lichten om 15.15 uur op groen gingen, want Van Aert kwam uitstekend uit de startblokken.

Titelverdediger Laurens Sweeck reed even op kop, maar de Belg van Jumbo-Visma spring er naartoe, terwijl Sweecks ploeggenoten Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout al ver achterop lagen - de tactiek van Pauwels Sauzen-Bingoal kon daarmee in de prullenbak.

Van Aert bouwde heel snel een voorsprong op van een halve minuut en die gaf hij niet meer weg in de resterende 45 minuten van de cross. Met z'n duim in de mond voor baby Georges kwam hij over de streep. Uiteindelijk werd Toon Aerts op iets meer dan 20 seconden tweede. Michael Vanthourenhout bezette daarachter na een slechte start toch nog het laatste plekje op het podium.

Na afloop bleek dat Van Aert in het interviewtje vooraf de concurrentie niet wijzer had willen maken. De geboorte van zijn George had hem toch wel de nodige nachtrust gekost. "Ik heb zes nachten amper geslapen, maar blijkbaar maakt dat niet uit als je op een wolk leeft", zei een geëmotioneerde Van Aert, die de zege opdroeg aan zijn zoontje en vrouw Sarah.

"Vooral aan Sarah. Zij heeft negen maanden voor Georges gezorgd in haar buik. Tijdens de cross zelf voelde ik me in het begin heel goed, maar vanaf halfweg cross zat ik á bloc. Gelukkig zat ik toen al voorop. De voorsprong behouden was al moeilijk genoeg. Ik had lang niet de energie die ik had willen hebben, maar het is mooi zo!"

Bij de vrouwen was de Belgische titel voor de twaalfde keer op rij voor Sanne Cant. Alleen Lotte Kopecki kon haar enigszins volgen.

Laatste nieuws