doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Opinie | Weg met die Champs-Élysées uit de Tour! 

Onze redacteur ziet in het nieuws dat de Champs-Élysées wordt verbouwd tot wandelgebied een ideale kans voor vernieuwing: niet meer dat geforceerde en saaie rondjes rijden op de Champs.
@media (max-width: 679px){#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb117c4ef2f img{#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{width: 480px;height: 270px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb117c4ef2f img{#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{width: 1000px;height: 563px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cb117c4ef2f img{#fig-60cb117c4ef2f img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Tuurlijk, het is een prachtig beeld. De renners die Parijs binnenrijden. Die tunnel waar ze elk rondje doorheen rijden. Rondom de Arc de Triomphe. Het is haast symbolisch: de mannen die op hun fiets drie weken hebben afgezien in de Tour worden nu als glorieuze Romeinse gladiatoren binnengehaald op de Champs-Élysées.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Probleempje: het is ook dodelijk saai en een anti-climax van jewelste. Oké, dat rondjes rijden gaat nog wel en de sprint wordt mooi in beeld gebracht. Maar allemachtig, dat gedoe dat eraan vooraf gaat is ieder jaar weer even hemeltergend. De flauwe grappen, de fotosessies, de champagne. Stop ermee! Tradities zijn leuk, behalve als ze helemaal niet leuk zijn. En dat gaat wel op voor die slotetappe in de Tour.

Nu wil het geval dat er ook nog eens een fantastsiche aanleiding is om van dit gedrocht van een etappe af te komen: deze week kwam in het nieuws dat de gemeente Parijs de Champs wil verbouwen tot een wandelgebied. Nu is dat ritje naar Parijs wel een wandeletappe in het begin, maar juist op de Champs gaat het toch behoorlijk hard - te hard om zomaar door een wandelgebied te sjezen.

Kansen te over dus om van die laatste Tourdag iets moois te maken. Het enige dat de ontknoping van de afgelopen Tour nóg mooier had kunnen maken, was dat het ook daadwerkelijk de ontknoping was geweest, zonder dat we de dag erna nog die natte-scheet-etappe naar Parijs voorgeschoteld kregen.

Wat mij betreft sluiten we de Tour ieder jaar af met een tijdrit. Maar iets anders mag ook hoor. Op de laatste dag nog een kasseienrit? Prima. Bergop finishen op het dak van de Tour, bijvoorbeeld de Galibier? Het lijkt me schitterend. Een rit door de rolling hills van de champagnestreek? Ook goed. Zolang de champagne maar ontkurkt wordt ná de rit in plaats van tijdens de rit.

Ik wil een wedstrijd en geen rondje om de Arc, een veredeld criterium. Daarvan zijn er na de Tour al genoeg.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws