Sven Nys en Sven Vanthourenhout hebben bonje: 'Na het WK maar uitpraten'

Ondanks dat hij vorig jaar wereldkampioen was bij de junioren, werd Thibau Nys dit jaar niet geselecteerd door bondscoach Sven Vanthourenhout. Dat zorgt voor een haar in de boter tussen vader Sven Nys en z'n beste vriend Vanthourenthout.

Sven Nys en Sven Vanthourenhout hebben bonje: 'Na het WK maar uitpraten'

Ondanks dat hij nog belofte is, reed Thibau Nys dit hele seizoen tussen de profs. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. Beloften zijn verplicht om hun wedstrijden te rijden tussen de profs. Het WK is wel een uitzondering, daar kon Nys junior tegen z'n leeftijdsgenoten strijden, maar hij werd niet geselecteerd door bondscoach Sven Vanthourenhout en dat zorge voor wervel bij papa Nys, temeer omdat Vanthourenhout in Het Nieuwsblad vertelde dat de ploeg Baloise Trek Lions sinds zijn vertrek teveel geëvolueerd is naar 'Team Tibau', zoals hij het zelf omschreef.

Gisteravond reageerde Nys senior in Extra Time Cross. "Ik ben geschrokken van die uitspraak", vertelt hij. "We hebben immers de afgelopen jaren mooie dingen laten zien met Toon Aerts en Lars van der Haar en we pakten nog nooit zoveel publiciteit met Lucinda Brand."

'Heb me er vragen bij gesteld'

Nys vind het jammer dat er een conflict is tussen hem en zijn voormalige boezemvriend. "Ik heb me er vragen bij gesteld en vond het ook jammer. We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Veel mensen denken dat hij bij de bond zit dankzij mij, maar dat is absoluut niet zo. Misschien wou hij aan de buitenwereld tonen dat hij ook onafhankelijke beslissingen kan nemen."

Toch is dit volgens Nys geen einde van de vriendschap: "Er zijn helemaal geen spanningen tussen Sven en mij, maar als alles gaan liggen is na het WK moeten we dat toch eens uitpraten. Dat is nodig, vind ik."

Cyclocross
  • Cor Vos