Teleurgestelde Van Aert na tweede plaats: 'De moraal zat in m'n schoenen'

Na een lekke band kwam Van Aert (op één moment na) niet meer in de buurt van Mathieu van der Poel. Hij was vooral teleurgesteld in het feit dat hij mentaal de knop niet kon omdraaien, maar besloot met complimenten voor de Nederland en een filosofische kijk op de zaken.
Teleurgestelde Van Aert na tweede plaats: 'De moraal zat in m'n schoenen'

"Ik zat denk ik in een gunstige situatie", vertelde van Aert na afloop in de studio van Sporza over de beginfase van de wedstrijd. "De lekke band koste me echter veel tijd. Ik ben een beetje teleurgesteld in mezelf. Ik heb mezelf niet terug geknokt zoals ik dat normaal altijd wel kan. De moraal zat in m'n schoenen."

"Ik denk dat ik al in de buurt van de post lekreed. Toen ik over de sintelbaan reed voelde ik al dat ik een lekke band had. Bij het kruisen van de finish stond ik al lek. Ik denk dat het een leegloper was, want ik voelde hem langzaam leeglopen. Ik verlies er denk ik wel een halve minuut mee."

Toch kwam Van Aert op het oog nog even terug. De brug was er echter teveel aan voor hem. "Toen ontplofte ik. Mathieu en ik zijn natuurlijk aan elkaar gewaagd en degene die een voorsprong kan pakken is uiteraard in het voordeel. Dat hebben we wel vaker gezien. Je kunt je dan af en toe een foutje veroorloven. Maar ik zat in de situatie waar ik in wilde zitten, maar die lekke band vergooide m'n kansen."

"Of ik me hier snel overheen kan zetten? Momenteel nog niet." Karl Vannieuwkerke benoemt dat er (in verband met de coronaregels niemand in de buurt is voor Van Aert om z'n hart te luchten. "Ik heb al heel veel mensen gezien na de finish", lacht de nummer twee van het kampioenschap, "Maar niet degenen die ik zou willen zien. Of ik super was vandaag? Ik denk dat je dat de eerste twee rondes wel had kunnen zien. Die lekke band kostte veel krachten en om een WK te winnen moet alles meezitten. Ik heb de kop niet laten hangen, maar kon na die lekke band niet meer door de muur en dat kan ik mezelf wel verwijten."

Ondanks de teleurstelling heeft de Belg wel lovende woorden voor zijn grote concurrent: "Mathieu is de verdiende kampioen. Hij heeft de halve koers vooruitgereden en dat is knap. En het mooie aan de koers is dat er altijd een volgende komt. Ik ga een weekje genieten van de rust en werk dan weer aan m'n volgende doelen. En volgend jaar is er weer een WK."

  • Wout van Aert

Laatste nieuws