Geen zwart cross-gat, komende dagen live koers op tv! 

We kunnen van de modder in één keer door naar de weg op De Belg...

bauke mollema

Nu Mathieu van der Poel en Wout van Aert na het WK hun crosscampagne hebben beëindigd, doemde er - met alle respect voor de andere crossers - toch een beetje een zwart gat op tot de Omloop Het Nieuwsblad eind februari. Dat moeten ze bij Sporza ook aangevoeld hebben en daarom is er de komende dagen koers op het asfalt op de buis.

De Belgische publieke omroep zendt voor het eerst de Ster van Bessèges uit, de vijfdaagse rittenkoers in Zuid-Frankrijk die vanaf woensdag verreden wordt. Vanaf 14.45 schakel je iedere dag in om de koers te volgen - de eerste twee dagen op Canvas, dan drie dagen op Eén en op zondag weer op Canvas (let op: al vanaf 14.00 uur). Het commentaar is in de vakkundige handen van Renaat Schotte en José de Cauwer.

In Zuid-Frankrijk staan enkele grote namen aan het vertrek. Zo staat Bauke Mollema aan het vertrek en geven ook de Belgen Tim Wellens, Philippe Gilbert en Greg van Avermaet acte de présence, net als oud-Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol. INEOS verschijnt met Egan Bernal, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski en Filippo Ganna aan de start. Pascal Ackermann, Giacomo Nizzolo, Mads Pedersen en Danny van Poppel zijn (onder andere) de sprinters van dienst.

Die kunnen in de eerste etappe hun kruit droog houden, want die eindigt op een steil klimmetje van gemiddeld 10%. Ook de dagen erna staan er de nodige hoogtemeters op het programma, maar alleen op zaterdag is de finish nog heuvelop. Op zondag wordt de Ster van Bessèges beslist in 11 kilometer lange tijdrit waarvan de laatste drie bergop gaan (gemiddeld iets minder dan 5%).