Nieuwe regels UCI: na dalen op bovenbuis is ook tijdrithouding verboden

Slecht nieuws voor de eenzame aanvallers in het peloton. Niet alleen is het zitten op de bovenbuis in een afdaling binnenkort verboden, met je armen op het stuur in tijdritpositie liggen mag vanaf 1 april ook niet meer.
Nieuwe regels UCI: na dalen op bovenbuis is ook tijdrithouding verboden

De UCI heeft verschillende veiligheidsregels ingevoerd en aangepast. Vorige week werd al bekend dat liggen op de bovenbuis, de 'supertuck' positie niet meer is toegestaan. Dat is echter niet het enige, want het is ook niet toegestaan om in ritten in lijn in tijdritpositie op het stuur te liggen. In tijdritten is die positie nog wel toegestaan. "Renners moeten de standaardpositie op de fiets in acht nemen", schrijft de internationale wielerbond in een document op haar website. "Op de bovenbuis zitten is niet toegestaan. Daarnaast is het verboden om de onderarmen als steunpunt op het stuur gebruiken, tijdritten uitgezonderd."

Geen bidons naar toeschouwers, andere dranghekken

Ook zijn de regels voor het weggooien van afval aangepast. Het is niet meer toegestaan om bidons naar toeschouwers te werpen. Dit moet in speciale zones gebeuren of moeten worden afgegeven aan de teamauto of een neutrale auto. Organisatoren moeten nu elke 30 tot 40 kilometer een afvalzone inrichten. Tot slot, en niet geheel onbelangrijk; lichtgewicht dranghekken zijn niet meer toegestaan en in de laatste 400 meter moeten de hekken aaneengesloten zijn. Er mogen dus geen openingen meer inzitten. De hekken moeten ook minimaal 100 meter na de finish doorlopen.

Laatste nieuws