Geen ballen meer op de buis: UCI wil gevaarlijke daalhouding verbieden 

Slecht nieuws voor alle snelle dalers in het peloton...
Geen ballen meer op de buis: UCI wil gevaarlijke daalhouding verbieden 

Het was de laatste jaren gemeengoed in het peloton: als de top van een klim bereikt is, legt de renner zijn ballen op de bovenbuis van zijn carbonnen ros en suist hij zo aerodynamisch mogelijk naar beneden, alleen weer in het zadel komend als er bocht aangesneden moet worden - zelfs het bijtrappen gebeurt vaak in ballenbovenbuispositie.

Aan dat, op zich fraaie beeld, komt een einde als het aan de UCI ligt - en het ligt in principe aan de UCI. De internationale wielerorganisatie presenteerde namelijk gisteren een aantal nieuwe veiligheidsmaatregelen en een verbod op het bovenbuisdalen is er eentje van.

Het verbod zou geleidelijk worden ingevoerd, per 1 april. De UCI gaat eerst nog werken met waarschuwingen, om de renners de kans te geven aan de nieuwe situatie. Later zou het dalen op de bovenbuis kunnen leiden tot uitsluiting van de koers. Datzelfde geldt voor de nieuwe regel met betrekking tot het weggooien van bidons buiten de daarvoor bestemde zones.

Andere regels, zoals het aanstellen van een Safety Manager door koersorganisatoren en een betere briefing voorafgaand aan de koers worden per direct ingevoerd.

En dan zijn er ook nog maatregelen, misschien wel de belangrijkste uit veiligheidsoogpunt, die 'in de loop van 2021' worden doorgevoerd. Dan moet je denken aan zaken als betere hekken bij de finish, het neutraliseren van de koers bij slecht weer/andere omstandigheden en striktere veiligheidsvoorschriften voor de volgers van de koers (motards, ploegleidersauto's, etc.)

Laatste nieuws