Amstel Gold Race verplaatst toerversie naar september

Dit voorjaar gaat de Amstel Gold Race vooralsnog 'gewoon' door, maar de organisatie heeft er wel voor gekozen om de toerversie te verplaatsen naar het najaar. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus.
Amstel Gold Race verplaatst toerversie naar september

Normaal gesproken wordt de wedstrijd op zondag altijd voorafgegaan door de toerversie op zaterdag. Voor veel wielerliefhebbers vormen beide dagen een weekendje weg naar Zuid-Limburg. Dat zit er dit jaar helaas niet in, maar de toerversie wordt niet bij voorbaat afgelast. Men streeft ernaar om deze op 11 september te organiseren.

"Helaas moeten we nu, twee maanden voor de Amstel Gold Race van 2021, opnieuw concluderen dat een wielertoertocht waarbij 15.000 deelnemers aan de start verschijnen niet realistisch is in april. Dat is ontzettend jammer, want natuurlijk organiseren we de toerversie het liefst gelijktijdig met de profversie en maken we er een fantastisch wielerfeest van", vertelt organisator Leo van Vliet. "Veiligheid gaat boven alles en de huidige situatie laat dat op dit moment nog niet toe. De start van het wereldwijde vaccinatieprogramma geeft ons hoop dat we de toerversie later dit jaar op een veiligere manier kunnen organiseren. Om die reden hebben we besloten de toerversie te plaatsen naar zaterdag 11 september”.

Profwedstrijd

Ondertussen zijn Van Vliet en co. hard bezig om de profwedstrijd voor zowel dames als heren doorgang te laten vinden. "We zijn in goed gesprek met diverse overheids- en veiligheidsinstanties. De plannen liggen klaar en als organisatie zijn wij in staat om snel te kunnen schakelen waar nodig. In tegenstelling tot een grote toertocht zijn onze wedstrijden beter te reguleren, zeker ook omdat wielerteams al maanden strikt leven volgens de door de UCI opgestelde COVID-19 protocollen. We zijn van mening dat topsportwedstrijden als de Amstel Gold Race, die als WorldTour wedstrijd onder het hoogste internationale niveau valt, onder strikte voorwaarden op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. Afgelopen jaar is dit, met name in België, meermaals bewezen," legt Van Vliet uit.

Laatste nieuws