Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

Dit zijn volgens ons de 7 mooiste beklimmingen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn. En nee, de Cauberg staat er niet tussen!

Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

1) Keutenberg

Eigenlijk is de Keutenberg gewoon een steil rotding, maar gezien zijn faam vinden we dat hij in de lijst hoort. Daarnaast is het een mooi rustig weggetje tussen de weilanden door, dus wat wil je nog meer? Helaas is de weg zo verrotte steil dat je eigenlijk geen tijd hebt om van de omgeving te genieten.

De Keutenberg zit een beetje verstopt en wanneer je linksaf slaat schrik je je door, want de weg loopt al heel snel met 22% omhoog. Gelukkig zakt het stijgingspercentage al snel weer, maar makkelijk gaat het nooit worden. Pas bij het dorpje Keutenberg vlakt de weg weer echt af.

Het Strava-segment vind je hier.

2) Dikkebuiksweg

Alleen om de naam verdient deze klim het om opgenomen te worden in deze lijst! Hij start in Wijlre en nadat je de spoorweg bent overgestoken schiet het stijgingspercentage snel de dubbele cijfers in. De Dikkebuiksweg is een tweetrapsraket, want al snel daalt de weg weer af.

De hoogtemeters die je verliest moeten helaas ook weer goedgemaakt worden; het laatste stuk is weer flink steil. Uiteindelijk finish je op hetzelfde plateau als de Eyserbosweg. De Dikkebuiksweg is verboden terrein voor auto’s, lekker rustig dus!

Het Strava-segment vind je hier.

3) Loorberg

Met een lengte van 1,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5% is de Loorberg niet de zwaarste en meest heftige klim, maar hij is wel mooi en daar gaat het om in deze lijst. De Loorberg begint in Slenaken en vanaf daar gaat het heel geleidelijk naar Heijenrath.

Er ligt prima asfalt en je fietst tussen de bomen door. Omdat de Loorberg niet zo steil is kun je dus lekker tempo maken. De Loorberg is goed te combineren in een rondje met de Camerig en de Vaalserberg

Het Strava-segment vind je hier.

*Bonusklim: Gieveld

Deze hoort eigenlijk niet in het lijstje, want hij ligt in België en niet in Limburg, maar wanneer je vanuit het Belgische Teuven naar Heijenrath fietst, doe je dat over een heerlijk rustig weggetje door het bos. Deze klim is een kleine anderhalf kilometer lang met een gemiddelde 5,2%. Hij is mooi gelijkmatig, hoewel je de 12% wel even aantikt.

Bovenop zitten twee haarspeldbochten en wanneer je het bos uit bent moet je nog even een klein stukje doortrekken op het vals plat. Daar ligt ergens een streep op de weg getrokken, wat dus ook de finish is. Via het Drielandenpunt, Sippenaeken en Teuven is deze klim een mooie toevoeging aan een rondje Limburg!

Het Strava-segment vind je hier.

4) Vaalserberg

We moeten eerlijk zijn. Er zijn genoeg klimmen met een mooier uitzicht of omgeving, maar de Vaalserberg is de hoogste en een van de langste klimmen van Nederland en dus staat hij in deze lijst. Voordat je Vaals in fietst begint de weg al te stijgen en wanneer je onder het viaduct door bent, wordt de weg steiler.

Vervolgens rij je door de bossen richting het Drielandenpunt. Hier tik je even de 10% aan, maar gelukkig vlakt bij snel af. Voor een goede tijd op Strava moet je echt doorrijden tot het Drielandenpunt (dit kan de schrijver van dit stuk uit ervaring vertellen).

Het Strava-segment vind je hier.

5) Fromberg

De Fromberg is bekend omdat hij in de Amstel Gold Race vrijwel altijd tussen het duo Kruisberg/Eyserbosweg en Keutenberg zit. In tegenstelling tot die andere drie is de Fromberg niet heel steil, op het begin na. Daarna ga je rechtsaf en wordt hij vlakker. Tijd op een paar tandjes zwaarder te schakelen en door te trekken.

Bovenop heb je een mooi uitzicht en fiets je door de wijnranken. Op het einde is er nog een kort hupje naar links, dus zorg ervoor dat je een beetje energie in de tank overhoudt.

Het Strava-segment vind je hier.

6) Gulperberg

Nog eentje die we kennen van de Amstel Gold Race. Het is de plek waar Mathieu van der Poel in 2019 zijn vroege aanval lanceerde. Wij fietsen hem echter liever van de andere kant, vanuit Gulpen, omhoog. Het begin is enorm steil, tot 23%, maar wanneer je het dorp uit bent vlakt hij af. Vanaf dan is het een mooie loper met een prachtig uitzicht. Bovenop de Gulperberg vind je het monument ter ere van Jean Nelissen.

Het Strava-segment vind je hier.

7) Camerig

Veruit de allermooiste klim in Zuid-Limburg vinden wij de Camerig. Met een lengte van 4,5 kilometer is het veruit de langste klim van Nederland en alleen al daarom verdient de Camerig de eerste plek. Daarbij word je ook nog eens getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Het begin is even pittig, maar wanneer je de kruising voorbij bent, kun je lekker doortrappen (er zitten zelfs een paar stukjes bergaf in). Een paar haarspeldbochten maken het helemaal af. Bovenop vind je in de bossen Boscafé ’t Hijgend Hert, waar ze de grootste punten appeltaart uit Nederland serveren, een prima plek om even op adem te komen. Overigens is de afzink richting de Vaalserberg (de Epenerbaan) als klim ook zeer de moeite waard.

Beeld: Cor Vos