Interview | Tadej Pogacar: 'Ik denk dat we nu al sterker zijn dan Jumbo-Visma'

Tadej Pogacar maakte indruk door een etappe en het eindklassement van de UAE Tour te winnen. De jonge Sloveen kijkt echter alweer vooruit. In juli wil hij voor een tweede keer de Tour de France winnen.

Interview | Tadej Pogacar: 'Ik denk dat we nu al sterker zijn dan Jumbo-Visma'
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

In de Tour van 2020 verraste hij vriend en vijand door topfavoriet Primoz Roglic in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles te vernederen. Vrijwel zonder enige hulp van zijn ploeg UAE moest hij het in elke bergetappe alleen zien te rooien, maar aangezien Jumbo-Visma de Tour van A tot Z controleerde bleek dat niet zo’n groot probleem. Toch heeft de sjeik in de Emiraten ingezien dat Pogacar in de komende Tour meer hulp nodig heeft en werd Marc Hirschi met flink wat oliedollars verleidt om DSM te verlaten. De Zwitser moet in juli een van de luitenanten worden op wie Pogacar kan bouwen. "Ik vind niet dat ik vorig jaar een zwakke ploeg had", vertelt Pogacar. "Jammer genoeg was De La Cruz geblesseerd op dag 1 en moest Aru de Tour verlaten na een week. Formolo had een gebroken sleutelbeen, dus we hadden veel pech gedurende de Tour. Toch hebben we als ploeg laten zien dat we nog steeds sterk waren. Als we ons dit jaar nog beter voorbereiden, dan ben ik ervan overtuigd dat we een sterke Tour gaan rijden."

"Jumbo-Visma koos ervoor om de hele Tour te controleren", gaat hij verder. "Zij waren zeker de sterkste ploeg in de Tour en met Primoz in de gele trui was dat mijns inziens ook de juiste tactiek. Maar ik bleef voorin het klassement, mengde me in de aanval, won etappes en het is niet zo dat ik aan het ‘freewheelen’ was naar Parijs. Ik denk dat de sterkste uiteindelijk gewonnen heeft. Ik vind dus niet dat ze bij Jumbo een echte fout hebben gemaakt. Dit jaar zullen wij waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid in de koers moeten nemen. Ik verdedig mijn titel, dus ik moet mezelf zeker tot de favorieten rekenen. Topfavoriet? Dat weet ik niet. Dat kun je pas vlak voor de Tour zeggen."

'Sterker dan Jumbo-Visma'

Pogacar stelt dat het parkoers van de Tour dit jaar hem niet super goed ligt: "Het is een heel andere Tour dan die van vorig jaar, maar het is nog steeds de zwaarste wedstrijd van het jaar. We zijn druk bezig om mijn tijdritpositie te verbeteren ten opzichte van vorig jaar want dat is in een vlakke tijdrit zeker nodig. Ook train ik vaker op mijn tijdrit. Dat deed ik vroeger bijna nooit."

Hij toont zich opgetogen met de komst van Matteo Trentin en Marc Hirschi. "Met hen kunnen we een stap maken ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat we nu al sterker zijn dan Jumbo-Visma. Niet alleen de renners zijn van topkwaliteit maar ook de staf is van het hoogste niveau. Het is heel belangrijk om niet teveel meer terug te denken aan de Tour van 2020 en daarin te blijven hangen. Natuurlijk snap ik dat er veel naar wordt gevraagd maar voor mezelf is dat nu een afgesloten hoofdstuk. Ik denk aan de wedstrijden die er dit jaar aankomen. Als ik dat niet doe win ik de Tour zeker niet. In zekere zin kun je zeggen dat het een confrontatie is om zo vroeg in je carrière al de belangrijkste wedstrijd te winnen. Maar ik heb nog steeds een grote ambitie. Ik fiets namelijk ook omdat ik het al leuk vind om te doen. Ik ben nu wel meer relaxed dan voor mijn Tourzege."