Merijn Zeeman: 'Van Aert gaat als kopman naar de Tour'

Wout van Aert maakte vorig jaar grote indruk in de Tour de France. Hij won twee etappes, maar was ook belangrijk in dienst van Primoz Roglic. Dit jaar is geel weer het doel bij zijn ploeg Jumbo-Visma, maar het Belgische goudhaantje krijgt wel alle ruimte om voor eigen kans te gaan.
Merijn Zeeman: 'Van Aert gaat als kopman naar de Tour'

In Het Nieuwsblad vertelt sportief directeur Merijn Zeeman van de ploeg dat ze in principe met twee kopmannen voor het klassement naar de Tour gaan en dat Van Aert als kopman naar Frankrijk trekt om ritten te winnen: "De eerste etappe, de tweede etappe, alle massasprints,... Wout zal deel uitmaken van een ploeg die de eindzege ambieert, maar hij zal ook de vrijheid krijgen om zelf mooie prestaties te behalen."

De groene trui zal echter nog te vroeg komen, denkt Zeeman. "Daar hebben we met Wout over gesproken, alleen is de groene trui een investering van drie weken. Kijk naar het gevecht tussen Sagan en Bennett vorig jaar. Bennett won dik verdiend, maar dat kostte veel krachten. Wout wil een goeie Tour rijden met prestaties voor zichzelf én een belangrijke rol voor onze klassementsrenners, maar ook nog energie over hebben om top te zijn op de Spelen en het WK. Ik denk dat die plannen niet combineerbaar zijn met groen in de Tour. We zullen dit jaar niet jagen op groen, tenzij Wout het in de schoot geworpen krijgt. Die plannen zijn voor ten vroegste vorig jaar."

'Beste eendagsrenner ter wereld'

Zeeman noemt Van Aert samen met Van der Poel en Alaphilippe momenteel de beste eendagsrenner ter wereld. Onlangs verlengde hij zijn contract tot eind 2024. "Zijn marktwaarde schoot vanaf augustus de hemel in. Hij is op twee maanden meteen twee niveaus gestegen in de loonbarema’s. Samen met Van der Poel en Alaphilippe is hij nu de beste eendagsrenner ter wereld. Voor een renner van zijn kaliber was ons oorspronkelijke voorstel niet meer relevant. Omdat het ons basisidee is om deze ploeg zo lang mogelijk samen te houden, hadden we meer budget nodig en gelukkig hebben wij partners die willen meegroeien en dat mogelijk maken. We hebben intussen zeventig sponsoren, en die hebben allen de handen in elkaar geslagen. Dus ja, ook Jumbo heeft zijn steentje bijgedragen"

  • Wout van Aert

Laatste nieuws